Maarten van der Wal

Bert Visscher

Bert Visscher (26 oktober, 1960) werd geboren in Groningen en groeide op in Veendam. Toen hij 17 jaar was richtte hij met een aantal leeftijdsgenoten de cabaretgroep Filter op. In eerste instatie had de groep vooral lokaal succes, maar in 1981 brak de groep door na een deelname aan het Camerettenfestival in Delft. Hoewel ze niet in de finale terecht kwamen ontving Bert Visscher er wel de persoonlijkheidsprijs.
 
Vanaf 1984 staat Visscher alleen op het podium. Hij begon met zijn solovoorstelling Desnoods geblinddoekt op één been. Al vanaf zijn eerste optreden weet het publiek dat de shows van Bert Visscher bol staan van tirades, liedjes of conferences die abrupt eindigen, gekke outfits en bizarre typetjes. 

Naast optreden is Visscher regelmatig te zien en te horen op radio en TV. In 1991 was hij medepresentator van het KRO-radioprogramma Liefdeslijn. In 1995 presenteerde hij het muziekprogramma Poggibonsi van de VARA en in 1998 was hij te zien in een tv-programma van cabaretier Arno van der Heyden op RTV Noord, waarin hij de rol van bordeelhouder Harrie Poeste vertolkte. In 2004 en 2005 was Visscher vaak medepresentator bij het satirische televisieprogramma Kopspijkers

Bert Visscher in het Chassé Theater 

Bert Visscher is één van onze favoriete cabaretiers in het Chassé Theater en we mogen ons met trots één van zijn favoriete speelplekken noemen, zoals hij zelf zegt: een “heerlijk theater om te spelen”. In 2011 bezocht Visscher het Chassé Theater met de voorstelling Afijn, waar hij het publiek vertelt over een ijsbaan waar de spanning oploopt als blijkt dat een beroemde Russische kunstschaatsster een gastoptreden zal komen verzorgen. De voorstelling was populair en verkocht maarliefst 4 keer uit. In 2015 was de comedian terug met de show Zelden zoiets gezien waarin hij Vliegveld Ter Haxel en de werknemers aan het publiek voorstelt.  
 
In 2018 kwam Visscher terug naar Breda met zijn voorstelling Hij wordt vanzelf moe waarin hij vol enthousiasme probeert te redden wat eigenlijk niet meer te redden valt. Je moet hem maar laten razen. Hij wordt vanzelf moe. In 2020 speelde Bert een reprise van Hij wordt vanzelf moe. In 2023 stond Bert te trappelen om weer naar het Chassé Theater te komen en de boel op de kop te zetten met zijn nieuwe voorstelling Dat zie je een ander niet doen.

Onderscheidingen  

In 1992 ontvangt Visscher de Nar, een onderscheiding van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In 2007 werd Visscher benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.  

Dat wordt nooit wat

In februari 2021 bracht Bert Visscher een boek over zijn beginjaren uit. In het boek beschrijft hij dat hij als puber al het vuur uit z'n sloffen speelde tijdens cabaretavonden op school. Toch liepen de zalen niet vanzelf vol, het ging met vallen en opstaan. Zinloze ritten naar zaaltjes diep in de klei voor vier man, of voorstellingen waarbij het publiek zich nu nog afvraagt wat die man daar op het podium stond te doen. Om daarna tijdens de terugreis diep in de nacht in een truckerscafé boven een gehaktstaaf te hangen met maar één gedachte: dat wordt nooit wat. In het boek beschrijft Visscher wat hij heeft moeten doen om te komen waar hij nu is. Meer informatie