Moeder Suriname + nagesprek regisseur

Tessa Leuwsha
ma 20 nov 2023 - 19:00 - 20:50
cinema zaal 3
ma 20 nov 2023
19:00 - 20:50
Geweest

Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden werd afgeschaft. In het hele Koninkrijk wordt hier extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ook wij programmeren in het kader van deze herdenking voorstellingen die extra verdieping geven aan deze thematiek. Bekijk het programma hier.

de Volkskrant (★★★★) 'Knoopt twee vertellingen moeiteloos aan elkaar'

Door middel van uniek archiefmateriaal creëert regisseur Tessa Leuwsha het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd op haar grootmoeder Fansi. We zien haar jeugd als tot slaaf gemaakte, nadat zij is afgestaan door haar witte moeder en zwarte vader. Wanneer Fansi zelf op jonge leeftijd moeder wordt en wordt verlaten door haar man, verhuist ze naar Paramaribo om haar kinderen een betere toekomst te bieden.

Als alleenstaande moeder vecht zij er hard voor om haar kinderen betere kansen te bieden. Wanneer haar kinderen naar Nederland vertrekken blijft ze alleen achter, niet klaar om Suriname te verlaten. Pas in haar laatste levensjaren maakt ze zelf de oversteek naar Nederland en ervaart ze de ontworteling van haar moederland.

Regisseur Tessa Leuwsha is aanwezig voor een nagesprek.

Moeder Suriname + nagesprek regisseur | Chassé Cinema Breda
Regie
Tessa Leuwsha
Speelduur
71 min
verwacht
ma 20 nov 2023
Taal
Sranantongo, Nederlands gesproken
Ondertiteling
Nederlands ondertiteld