Martin Oudshoorn

cabaretier Lebbis

biografie Lebbis

De Nederlandse cabaretier Hans Sibbel maakte als Lebbis deel uit van het duo Lebbis en Jansen. Hans is opgegroeid in Amsterdam en na de middelbare school studeerde hij een aantal jaren economie. Na een periode van militaire dienst is hij als automatiseringsdeskundige omgeschoold tot systeemontwerper.

In 1989 leerde hij Dolf Jansen kennen waarmee hij sinds 1990 een cabaretduo vormde. Van 1990 tot 2006 maakte Hans Sibbel met Dolf Jansen verschillende theaterprogramma’s waaronder veel oudejaarsconferences. Daarnaast is hij tijdelijk redactielid geweest van het TROS-programma Dit was het nieuws en vier jaar voor De Cabarettafel wat onderdeel was van het VARA-programma Kopspijkers met presentator Jack Spijkerman.

Sinds 1993 is Hans Sibbel lid van de Comedytrain, een groep van stand-uppers in Comedyclub Toomler. In 2002 heeft hij gespeeld in de productie Lenny, gebaseerd op de stand-upcomedian Lenny Bruce.

Op 23 oktober 2011 heeft Hans Sibbel met zijn show Branding de Poelifinario gewonnen: Dé cabaretprijs voor de cabaretier die het indrukwekkendste programma van het seizoen heeft gemaakt. Volgens de jury won hij deze prijs omdat 'hij niet schroomt om levenslessen te geven. Hij vertoont een superieure balans tussen engagement en amusement, en tussen moraliseren en de draak steken.'

In november 2013 werd er een auto-immuunziekte bij Sibbel geconstateerd. Op advies van zijn artsen staakte Sibbel al zijn activiteiten om zichzelf rust te gunnen. Op 14 juni 2014 trad Hans Sibbel voor het eerst weer op in Comedytrain.

Lebbis in het Chassé Theater

  • 2001: Branding
  • 2013: Het grijze gebied
  • 2016: De Paardenpoetser
  • 2018: De Bovengrens
  • 2020: De Ervaring: Bovengrens II