Backstage | Opening Blind Walls

Opening Blind Walls Gallery - Jan van der Ploeg - Chassé Theater Breda
Rob Lipsius

onthulling Blind Walls 

Op 15 november 2020 was het 25 jaar geleden dat de toenmalige Koningin Beatrix het Chassé Theater officieel opende. Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum heeft Jan van der Ploeg in opdracht van Blind Wall Gallery en het Chassé Theater een monumentale muurschildering gemaakt. Op dinsdag 10 mei 2022 werd het kunstwerk in het Chassé Theater officieel onthuld.

Directeur Ruud van Meijel: "Als je in dit enorme pand iets doet met een kunstwerk, dan moet het schaal hebben. En zo kwamen wij in ons denken over een kunstwerk bij Blind Walls Gallery. Wat in Breda - met meer dan honderd muurschilderingen op straat - natuurlijk helemaal niet zo’n originele gedachte is. Of, toch wel?

Want zeker aan de binnenzijde van een iconisch gebouw als dit theater is een muurschildering wel echt een interventie. Is het automatisch een reactie op de architectuur, op alles wat er al is. Nog los van het eigen verhaal wat het wil vertellen. Wij moesten dus met de architect Herman Herzberger in overleg en een zorgvuldige procedure bedenken om tot een keuze te komen. Wij zijn dan ook ontzettend trots op deze uitkomst. 

tekst gaat door onder de afbeeldingen

Naast de muurschildering van Jan van der Ploeg is ook het werk van Guido de Boer in de Cultuurfondsfoyer en van Jeroen Erosie in de BoArte–foyer officieel onthuld. De kunstwerken zijn met steun van het Chassé Cultuurfonds mogelijk gemaakt. 

Het werk van Erosie is tevens het eerste werk binnen het 'Blind Walls Changement' project: een wand in de BoArte–foyer waar elk jaar een andere kunstenaar een muurschildering zal maken. De schildering van Erosie is geïnspireerd op de architectuur van het Chassé Theater.

De onthulling werd afgesloten met een indrukwekkende performance door huisgezelschap LeineRoebana. Het dansgezelschap creëerde nieuw werk bezield door de schildering van Jan van der Ploeg.