Opwindende en actuele bewerking van Mozarts wereldberoemde opera Die Zauberflöte

In september komt Mozarts Zauberflöte – the next generation naar Breda. De Theateralliantie en OPERA2DAY brengen een opwindende en actuele bewerking van Mozarts wereldberoemde opera Die Zauberflöte. Regisseur Theu Boermans (Amadeus, Soldaat van Oranje) en Frans van Deursen bogen zich over de opera en hebben er een eigentijdse draai aan gegeven. De allermooiste melodieën en de beroemde aria’s klinken opnieuw, maar verwacht geen voorspelbaar avondje opera.

“De liefhebber van opera zal hiervan genieten, maar ook publiek dat nog niet vertrouwd is met het genre. De vonken slaan ervan af, het gáát ergens over en is bovendien behoorlijk geestig”, zegt Frans van Deursen die in samenwerking met regisseur Theu Boermans voor deze opera een nieuw libretto schreef. Boermans werkte al eerder samen met de Theateralliantie voor de productie Amadeus. “Toen de Theateralliantie met het voorstel kwam om Die Zauberflöte onder handen te nemen dacht ik meteen: dat is goed, maar de inhoud levert vast en zeker ook discussie op. Mozart was een muzikaal genie en dit is een van zijn meest bekende opera’s en een coming-of-age verhaal dat nog steeds erg aanspreekt.” Boermans en Van Deursen hebben alle gezongen teksten vertaald naar het Nederlands. Ook kozen ze net als Mozart destijds voor een cast met acteurs en operazangers. De voorstelling wordt uitgevoerd met een live koor en het orkest LUDWIG.

Gevecht om de macht
De bewerkte Zauberflöte speelt zich af in een dystopische toekomst waarin een groep ultrarechtse conservatieve mannen, onder leiding van Sarastro, vasthoudt aan de macht. Voor vrouwen, jongeren en minderheden is geen ruimte bij deze machthebbers. Zelfs de koningin van de nacht wordt buitengesloten. De koningin vecht, samen met haar dochter Pamina, tegen de zittende machthebbers. Zij worden bijgestaan door prins Tamino, terwijl de zittende macht een medestander vindt in Papageno. De nieuwe generatie is uit op het verstoten van de macht – op zoek naar een wereld waarin iedereen gelijk is, gelijke kansen krijgt en de aarde weer leefbaar wordt.

Een bewerking over vandaag
De casting van acteurs was uitdagend. Van Deursen: “We hebben mooie mensen gevonden, veel jong talent ook. Zoals bijvoorbeeld Sofia Ferri die Pamina speelt. Het gemak waarmee zij zong tijdens haar auditie, zo’n heldere stem, meteen alles raak ook: we hebben veel vertrouwen in haar en de rest van de cast.”

Hoe de nieuwe Zauberflöte straks klinkt en eruitziet? Boermans vermoedt dat het een voorstelling is waarin het publiek zich herkent. “Ondanks dat het een fantasieverhaal is dat een beeld van de toekomst schetst, zit er veel van nu in. Hoe zou onze toekomst eruitzien als de Capitoolbestormers succes hadden gehad en een macho-dictator als Trump aan het roer staat? Het verhaal mag klassiek zijn, maar deze bewerking gaat over vandaag. Het wordt nergens te zwaar, er zit ongeloofl ijk veel humor in. Wij gunnen de zaal een avond vol van de mooiste muziek en een spannend verhaal dat echt ergens over gaat."

  • wo 13 sep 2023
   19:30 - 22:40
   Pauze 20:50
   Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
  • do 14 sep 2023
   19:30 - 22:40
   Pauze 20:50
   Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
  • vr 15 sep 2023
   19:30 - 22:40
   Pauze 20:50
   Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal