Backstage | Interview | Ivo van Hove

De musical Jesus Christ Superstar (1971) van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice behoort nog altijd tot de meest iconische uit de historie van het genre. Het Bijbelse verhaal over de laatste week van het leven van Christus wordt geregisseerd door Ivo van Hove, de Vlaming die altijd zijn ferme artistieke handtekening onder (muziek)theaterproducties zet. ,”Ik toon Jezus niet als mythe maar als mens.”

“Ik poog een onvooringenomen mens en een niet bevooroordeelde luisteraar te zijn.” – Ivo van Hove 

Als opgroeiende puber in het Vlaanderen van de jaren zeventig was Ivo van Hove al een onvoorwaardelijke liefhebber van Jesus Christ Superstar. ,”Mijn eerste kennismaking was de plaat in 1970. Ik was twaalf”, vertelt hij. “Die moést je hebben, dat album was de Beyoncé van nu. Drie jaar later volgde film - het was allemaal echt vernieuwend aan het begin van de jaren 70 en zeker voor de puber die ik was. Het was een onrustige tijd, een periode van zoeken. Het hippiedom werd afgezworen, de glamrock begon net en punk was er nog niet.” 

Ivo van Hove: ,”Jesus Christ Superstar vertelt het verhaal van de laatste week van het leven van Jezus, dus vóór hij een mythe werd. Het gaat over een Jezus met heel menselijke trekken. Luister eens naar de plaat. Daarop hoor je hem roepen, schreeuwen, krijsen…  In mijn invulling komen alle visies van de hoofdpersonages aan bod: die van Jezus, van Judas, van Jezus’ volgelingen en zijn massale aanhang,  het volk. Belangrijk is dat we het vertellen in de wetenschap dat we nog niet weten wié Jezus later wordt en tot welk symbool hij uitgroeit. Het laatste avondmaal moet nog worden gegeten en de kruisiging laat op zich wachten. In die zin poog ik een onvooringenomen mens en een niet bevooroordeelde luisteraar te zijn.

Van Hove wil vooral ‘de krachtenvelden binnen de vriendengroep die uit elkaar valt en tegenover elkaar komt te staan’ belichten. ,”Die groep is wat we tegenwoordig een movement noemen: Black Lifes Matter, #Metoo, de Queerbeweging die weer terug is. Daar tegenover staan de politieke leiders die beginnen te zien dat die beweging aan invloed wint - meer en meer mensen geloven in Jezus en zijn volgelingen. Dat is bedreigend. Niet alleen voor hun positie, maar ook voor het systeem dat zij hebben opgezet.” 
Een ander thema in de hitmusical - waarin de muzikaal zo rijke en memorabele songs (I don’t know how to love him, Superstar, Hosanna) rechtovereind blijven - is wat Van Hove als ‘de kracht van de massa’ omschrijft. In het geval van Jesus Christ Superstar heel letterlijk ‘Vandaag zingt men hosanna, morgen kruisigt men hem.’

”Ik ben altijd gefascineerd geweest door het gedrag van massa’s. Mensen die iemand kunnen adoreren, vervolgens haten, dan gaan lynchen en kruisigen. Inderdaad het opportunisme van een grote groep. Het gedrag ook van het volk ten opzichte van Jezus en zijn vriendengroep wier gedachten haaks staan op de gevestigde orde. Die worden als extreem ervaren. En dat is tegenwoordig niet anders. Het zorgt dikwijls voor weerstand, maar gelukkig ook bijval.”

”Wat ik bovenal wil is het theater onder spanning zetten en het publiek emoties laten voelen. Als  je Jesus Christ Superstar al een keer hebt gezien, krijg je nu echt een nieuwe interpretatie. En als het de eerste keer is krijg je een fantastische voorstelling te zien. Althans, daar zetten we ons volledig voor in.” 

De productie, die in januari 2024 haar première beleeft, kent een sterrencast met Jeangu Macrooy als Jezus Christus, Lucas Hamming als Judas, het jonge talent Magtel de Laat als Maria Magdalena, Edwin Jonker als Pilatus en Alex Klaasen in de rol van de vileine Herodes. 

Jesus Christ Superstar is van woensdag 10 t/m zondag 14 april 2024 bij ons te zien. 

Jesus Christ Superstar - Chassé Theater Breda

Jesus Christ Superstar

Jeangu Macrooy, Lucas Hamming e.a.

wo 18 sep 2024 tot zo 22 sep 2024