Rutger Termohlen | foto door Rob Lipsius

Blind Walls Gallery

Ter ere van het 25-jarige bestaan van het Chassé Theater in 2020 werkte het theater voor het eerst samen met Blind Walls Gallery. Dit resulteerde in een monumentale muurschildering van de internationaal gekende kunstenaar Jan van der Ploeg. Die samenwerking smaakte naar meer!

Er kwam werk van Guido de Boer voor de Chassé Cultuurfondsfoyer, Blind Walls Changement werd gelanceerd in de vorm van een jaarlijks wisselende mural, en de eerste editie van het Blind Walls Film Fest in 2022 vond plaats. Maar daar bleef het niet bij. In september 2023 werden drie nieuwe muurschilderingen gemaakt in het artiestengebied van het theater. Ook de  BoArte–foyer werd voorzien van een nieuwe, tijdelijke muurschildering.

Het Chassé Cultuurfonds leverde een bijdrage aan de realisatie van de werken.

Muurschilderingen in de kleedkamers

Ook in de kleedkamers zijn murals te vinden. Ze zorgen ervoor dat artiesten het bijzondere krakater van Breda ervaren. Bij de kleedkamers zijn muurschilderingen van Marije Vermeulen, Rutger Termohlen en Jeroen Erosie te bewonderen, waarbij de bezieling van de werken gevoed werden door de locatie: Zo liet Jeroen Erosie zich enthousiasmeren door het vloerplan en de aanzichten van het theater, Marije Vermeulen paste haar abstracte werkwijze toe op de bouwkundige elementen en Rutger Termohlen liet zich inspireren door plaatjes van actrices uit de jaren '60 die zijn moeder spaarde bij de chocolade van Kwatta. 

De murals zijn tijdens rondleidingen ook voor publiek toegankelijk. 

Blind Walls Changement

De BoArte–foyer is de plek waar elk jaar een andere kunstenaar de gelegenheid krijgt om een tijdelijke muurschildering te maken. In 2023 is Otto Baum (Oost-Berlijn, 1979) geselecteerd. Zijn werk is het best te omschrijven als geplande vindingrijkheid. Voor elke schildering ontwikkelt Otto Baum nieuw gereedschap zoals stencils, penselen, gradenbogen en ander schildersgereedschap. Met verf en altijd een oneven aantal penselen brengt hij lijnen aan op de muur. Er ontstaan geometrische vormen: cirkels, halve cirkels, kwadranten of octanten. Zijn werk draait niet alleen om het resultaat, het proces is net zo belangrijk.

Cultuurfondsfoyer

De muurschildering in de Cultuurfondsfoyer uit 2021 is van de hand van Guido de Boer. Twee ‘gedichten’ vormen samen een abstracte tekst die de kijker stof geeft tot nadenken, om zelf te bepalen wat de woorden voor hen betekenen. De grote woorden - PICK UP BACK UP PUT UP - verwijzen naar een van de doelen van het Chassé Cultuurfonds: talent ontwikkelen. De kleine woorden – tingle, excite, incite, arouse en tickle – omschrijven wat theater met ons doet.

De penseelstroken waarmee de woorden zijn gevormd zijn niet perfect zwart, en dat is ook de bedoeling. Door met penselen en inkt op de muur te ‘schrijven’ gaan letters een relatie aan met de ondergrond. Hierdoor blijft de schrijfbeweging zichtbaar onderdeel van het werk.

Guido de Boer

Monumentaal muurschilderij van Jan van der Ploeg

Kunstenaar Jan van der Ploeg creëerde in november 2021 een monumentaal muurschilderij in de foyer ter ere van het 25-jarig bestaan van het theater. 

Het kunstwerk

Van der Ploeg maakte in zijn carrière al honderden indrukwekkende muurschilderingen. Zijn kunst hangt in galeries en musea van over heel de wereld. Voor het werk gebruikte de kunstenaar een rechthoekig vlak, dat gezien kan worden als groot, leeg canvas. De ramen tegenover het muurschilderij in het theater zorgen voor een helder daglicht. Hierdoor komt de kunst goed uit. Een bijkomend voordeel van de ramen is dat voorbijgangers vanuit buiten ook het kunstwerk kunnen bewonderen. 

"Met dit prachtige initiatief houden wij een blijvend kunstwerk over aan ons 25-jarig jubileum." aldus directeur Ruud van Meijel

Blind Walls Gallery - Jan van der Ploeg - Chassé Theater Breda
Rosa Meininger