Backstage | Achtergrond | Nominaties Nederlandse Toneeljury 2022

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de 12 meest indrukwekkende theaterproducties van het moment.

Op 15 juni 2022 maakte de Nederlandse Toneeljury haar selectie bekend van de 12 meest indrukwekkende theaterproducties van het moment. Tijdens het Nederlands Theater Festival (1 t/m 11 september) zijn tien van de twaalf producties nogmaals te zien. Sommige voorstellingen staan binnenkort ook nog op ons podium!

De jury bestaat uit negen leden, waaronder Fabian Pikula, programmeur Chassé Theater. De Nederlandse Toneeljury: “De selectie is een ode aan de makers en het publiek die samen het theater maken. Laat de inhoud en de theatrale rijkdom van deze selectie het publiek verleiden om zich onder te dompelen in een theateravond vol schoonheid, troost, ontregeling, vermaak en verwondering.

nominaties

De Nederlandse Toneeljury selecteerde 12 producties voor de Officiële Juryselectie 2022. De volgende voorstellingen zijn binnenkort bij ons te zien of hebben bij ons gestaan:

Theateralliantie / Pieter Kramer - Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht  

In het Juryrapport: "Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht is een fijne well made play dat de toeschouwer meeneemt in de werkelijkheid van hoofdpersoon Christopher, een puberjongen op het autistisch spectrum. Regisseur Pieter Kramer pakt uit in uitbundige groepschoreografieën, maar zoekt ook expliciet de verstilling op. Het verhaal van Christopher wordt in deze voorstelling uiterst serieus genomen."

Bij ons te zien op vr 2 t/m zo 4 sep 2022 | tickets

Acteursgroep Wunderbaum / Marleen Scholten / Associazione TRAK - La Codista  

In het Juryrapport: De monoloog La Codista van acteursgroep Wunderbaum is een mooi filosofisch kleinood over onze blik op tijd en tijdsbesteding. De voorstelling is aangrijpend én bevrijdend, in de manier waarop het personage van Marleen Scholten zich heeft verzoend met haar lot. Scholten werpt een zinvolle vraag op: wat moeten we met overbodige tijd? La Codista toont dat overbodige tijd verre van overbodig is, sterker nog: het is misschien wel een voorwaarde voor zingeving, creativiteit en ontspanning.  

Bij ons te zien op do 28 juli 2022 | tickets

Toneelgroep Oostpool / Daria Bukvić - Girls & Boys

In het Juryrapport: "In regie van Daria Bukvić neemt Hadewych Minis de toeschouwer mee in een ijzingwekkend verhaal dat begint als een luchtige boy meetsgirl-story, maar eindigt als gitzwart drama. Met haar open en eerlijke spel toont Minis hoe een personage de grootst mogelijke pijn te verwerken krijgt en probeert nieuwe houvast te vinden. De voorstelling laat je naar adem happend achter."

Bij ons te zien op wo 14 sep 2022 | tickets

toneelgroep Amsterdam / Frascati Producties - Lady Chatterley’s Lover

In het Juryrapport: "In Lady Chatterley’s Lover onderzoeken Florian Myjer en Lisa Verbelen hoe vastgeroeste rolpatronen de huidige seksualiteit nog altijd in hun greep houden. Lady Chatterley’s Lover is op momenten confronterend, maar uiteindelijk vooral aangrijpend in hoe de performers bevrijding vinden in hun eigen marginaliteit."

Bij ons te zien op di 11 okt 2022 | tickets

tekst loopt door onder de afbeeldingen

Orkater / De Nieuwkomers – Konvooi - De meester en Margarita  

In het Juryrapport: "Konvooi levert met De meester en Margarita een imposante toneelavond af die op alle vlakken omverblaast. In een associatieve bad trip wordt de toeschouwer op speelse wijze geconfronteerd met boeiende filosofische denkstukken over waarheid en werkelijkheid."

Was bij ons te zien op di 26 apr 2022 

TG Ilay / Likeminds / Het Zuidelijk Toneel - Salomonsoordeel

In het Juryrapport: "In Salomonsoordeel neemt theatermaker Ilay den Boer de toeschouwer mee in de morele dilemma’s die komen kijken bij het beoordelen van een asielaanvraag. Den Boer daagt zijn toeschouwers expliciet uit om ook de eigen morele standpunten te (durven) onderzoeken."  

Besloten voorstelling, was bij ons te zien op 3 nov 2021

Theater Rotterdam / Erik Whien - Slachthuis vijf  

In het Juryrapport: "Met Slachthuis vijf brengt regisseur Erik Whien bij Theater Rotterdam een verpletterend oorlogsverhaal op toneel. Met zijn heldere regiekeuzes en perfect gedoseerde acteursregie, bewijst Whien opnieuw één van de grootste regisseurs van nu te zijn. Door het ingeleefde spel klauwen de personages zich genadeloos in je vast." 

Was bij ons te zien op do 21 apr 2022

HNTJong / Het Nationale Theater / Noël Fischer - Trojan Wars 

In het Juryrapport: "Trojan Wars van HNTjong is een overrompelende monsterproductie die de toeschouwers vijf uur lang alle hoeken van het theater laat zien. In een rijgdraad aan rauw-poëtische dialogen, massale groepschoreografieën, abstracte bewegingssequenties en ingeleefde monologen bedienen de makers zich van alle registers van hun ambacht. Trojan Wars is een groot theaterfeest dat genadeloos onder je huid kruipt." 

Was bij ons te zien op do 14 & vr 15 okt 2021

Circus Treurdier - BAAAAAA 

ITA Ensemble / Robert Icke - De Dokter

Korthals Stuurman Theaterproducties / Olivier Diepenhorst - Lichter dan ik  

Ryan Djojokarso | LIBI - Winter/21/J.  

over het Nederlands Theater Festival 

Het Nederlands Theater Festival (NTF) is er om het theater en het publiek te vieren. Het festival laat het allermooiste op theatergebied zien. De Nederlandse Toneeljury heeft de mooiste voorstellingen van dit seizoen geselecteerd. 

In 2022 vindt het festival plaats van 1 t/m 9 september in Amsterdam. Traditiegetrouw wordt het festival afgesloten met het Gala van het Nederlands Theater, waar de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen worden uitgereikt, zoals de Louis d’Or (prijs voor meest indrukwekkende mannelijke dragende rol) en de Theo d’Or (prijs voor meest indrukwekkende vrouweijke dragende rol).

genomineerden in het Chassé Theater