Chassé Cultuurfonds: talentontwikkeling

Voor een jonge talentvolle theater-, dans- of filmmaker is het belangrijk om ervaring op te doen, om werk te maken en een eigen taal te ontwikkelen. Maar een (film)voorstelling produceren is kostbaar en de middelen zijn vaak ontoereikend. Het Chassé Cultuurfonds wil talentvolle makers uit Brabant kansen bieden. Jaarlijks wordt een maker ondersteund met een productiebudget, gratis repetitieruimte, professionele begeleiding en de mogelijkheid om in het Chassé Theater in première te gaan.

Chassé Cultuurfonds Film Incentive

St. Joost School of Art & Design en het Chassé Theater zien gezamenlijke kansen in het ondersteunen van talent en zijn daarom een driejarige samenwerking met elkaar aangegaan. Het Chassé Cultuurfonds ondersteunt deze samenwerking en stelt hier 10.000 euro voor ter beschikking.

editie 2023
Dit bedrag werd op 2 maart 2023 in drie prijzen, de Chassé Cultuurfonds Film Incentives, onderverdeeld. Tijdens een pitchmoment mochten eindejaarsstudenten van St. Joost het idee voor hun eindexamenproductie pitchen aan een vakkundige jury. Deze jury koos drie winnaars uit die een bijdrage ontvingen voor het realiseren van hun eindexamenproductie. Lees hier meer.

Directeur Ruud van Meijel over de samenwerking:

"Het Chassé Theater wil midden in de samenleving staan en podium bieden aan talent van jonge theater- en filmmakers uit Breda. Deze samenwerking is een belangwekkende manier om twee grote kunstinstellingen in deze stad met elkaar te verbinden en in gezamenlijkheid doelen te verwezenlijken.

Studenten kunnen bij ons kennis maken met film- en podiumkunsten. Wij bieden onze kennis en faciliteiten aan en zij krijgen de kans in contact te komen met het publiek. Dat het Chassé Cultuurfonds meestapt in deze ontwikkeling en ook budget beschikbaar stelt aan de studenten, geeft een extra dimensie aan de samenwerking."

In de zomer van 2023 zijn alle winnaars met hun eindexamenproductie te bewonderen in het Chassé Theater.

editie 2022
In 2022 eindigde Nina Noël Raaijmakers op de eerste plek en werd aan haar 5.000 euro toegekend voor de productie van haar film Mijn Moeder de Atoombom

lees meer

2021-2022: Annemijn Rijk

Het nieuwe Chassé Cultuurfonds Talent is de Bredase dansmaker Annemijn Rijk. Voor de periode van twee jaar is zij verbonden aan het Chassé Theater en krijgt de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen en haar meerjarig kunstproject Body of Art en gelijknamige platform uit te bouwen.

Als choreograaf is Annemijn geïnteresseerd in het menselijk lichaam. Hoe het communiceert en hoe bijzonder en kwetsbaar het kan zijn. ‘Het vertellende lichaam’ is een term die bij haar werk past. Haar werk is verfijnd en ontwapenend en kijkt over de grenzen van de dans heen naar andere kunstvormen zoals film en tekst. Samen met zakelijk leider Laura de Vos, die wordt gecoacht door theaterdirecteur Ruud van Meijel, vormt Annemijn het platform Body of Art.

Naast de naam van het platform is Body of Art ook de titel van een meerjarig kunstproject. In dit project worden het lichaam en de verhalen die onze lichamen rijk zijn vanuit tien thema’s onderzocht.

Alle informatie over Annemijn Rijk en het laatste nieuws omtrent Body of Art kun je vinden op chasse.nl/bodyofart

2019-2020: Knot Kollektiv

Knot Kollektiv uit Tilburg werd als eerste vanuit het Chassé Cultuurfonds aldus ondersteund. Deze groep jonge makers zetten elementen uit de dans, circus en theater in voor sterk beeldende voorstellingen. Mede met hulp van het Cultuurfonds realiseerden zij hun voorstelling Internal Jogging die in januari 2020 voor het eerst aan het publiek werd getoond in de kleine zaal van het Chassé Theater.

Vind jij ook dat aan jonge makers gestimuleerd moeten worden om hun talent te ontwikkelen en dat zij de kans moeten krijgen om nieuw werk te maken?