Bas de Brouwer

Keuze van de WijkJury bekend

De Wijkjury van Breda, bestaande uit tien inwoners van Breda uit verschillende wijken, heeft de winnaar van de felbegeerde titel De Keuze van de WijkJury bekend gemaakt. Zij kozen voor De Bananengeneratie van Theater Oostpool.  

De jury: “In De Bananengeneratie van Theater Oostpool wordt een belangrijk thema op een luchtige manier gebracht. De kloof tussen twee generaties Oost-Aziatische Nederlanders wordt met respect invoelbaar gemaakt. De acteurs drukken de toeschouwers op humoristische wijze met hun neus in bestaande stigma’s waarbij pijnlijk duidelijk wordt hoe zij als anders gezien worden.

Vanwege de winst wordt De Bananengeneratie op 17 september nog één keer terugggehaald naar het Chassé Theater. Tickets zijn inmiddels in verkoop.

Over de wijkjury

De wijkjury van Breda zag afgelopen jaar verschillende voorstellingen in het Chassé Theater. Na afloop van de voorstellingen gingen zij in gesprek met de makers en deelden hun ervaringen. Aan het eind van het theaterseizoen kiezen zij traditioneel hun favorieten die kan maken om de felbegeerde titel De Keuze van de WijkJury in de wacht te slepen.

Genomineerden 2023

Tijdens het afgelopen jaar zag de Wijkjury maar liefst 11 voorstellingen. Drie daarvan staken er volgens hen echt bovenuit. Het gaat om Anne-Fay’s Reaspora van DOX, Het Familiespel en De Bananengeneratie door Theater Oostpool. De reacties uit de wijkjury waren lovend:

Anne-Fay’s Reaspora – DOX

In de woorden van jurylid Anouschka: "Super mooie voorstelling. Weer een top performance, top muzikanten en een hele mooie stem van de zangeres. Ik hoop voor mijn toekomstige kleinkinderen op een beter bestaan zoals ze schetst. Het sprak me aan: haar reis door het verleden. Kennis is macht."

Berran voegt toe: "Het is weer een heel bijzonder verhaal. Ik vond Anne-Fay's stem en haar houding tijdens de theaterstukken zeer bijzonder. Ik vond het ook heel indrukwekkend de manier waarop ze de liedjes zong. Het thema raakte me ook op veel persoonlijke niveaus."

Het Familiespel – Mark Rietman, Jacqueline Blom e.a.

Latifa omschrijft het als volgt: "Een hedendaags thema toegankelijk maken! Dat is wat ik zag, bevlogen spelers, sober decor, vloeiend verbaal en non-verbale gedrag. Prachtig."

Jolanda D deelt haar mening: "Mooi humoristisch familiespel met een knipoog met een serieus onderwerp. Prachtig gespeeld in hun dubbelrollen. Mooie speciale effects."

De Bananengeneratie – Theater Oostpool

Robbertjan deelt zijn indruk: "Stevig stuk. Schitterend weergegeven waar Nederlanders met een Oosters uiterlijk tegenaanlopen, plus wat voor wrijving het gaf met hun Oosterse cultuur en opvoeding hier in Westers Nederland. Heel puur vanuit eigen ervaringen gebracht. Fijne afwisseling met muziek, licht, dans, quiz, en treffende teksten."

Latifa voegt toe: "Een productie die met recht een 'schreeuw voor aandacht is'. Voor de opgroeide generaties met etnische roots. Zie mij, accepteer mij, Wees nieuwsgierig, zie mijn talenten, zie mijn kracht en ga in gesprek met mij, respecteer mij en geef mij evenveel credits als de 'andere' die wel op jou lijkt en waar jij je aan identificeert. Schitterende eenvoudige decor, choreografie, en kleding. Een productie die op scholen verplichte kost moet zijn. De voorstelling nodigt uit om het boek te gaan lezen."