Johan Witteman

Diederik van Vleuten

biografie Diederik van Vleuten

Nederlandse cabaratier en musicus Diederik Jan Hielke van Vleuten is geboren in 1961. In 1982 werd hij aangenomen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na twee jaar stopte hij hier echter me om zich vanaf 1988 bezig te houden met cabaret en muziek. Hij speelde o.a. in de band van Acda en De Munnik.

In 1989 sloot hij zich aan bij cabaretgroep Zak en As, waar de samenwerking met Erik van Muiswinkel begon. Zo werkten beiden bijvoorbeeld mee aan Studio Spaan, een satirisch televisieprogramma over voetbal, en aan het televisieprogramma Koefnoen. Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel maakten samen theaterprogramma’s vanaf 1997. In 2008 kondigden zij aan ieder hun eigen weg te gaan. In 2001 kregen zij nog de Annie M.G. Schmidtprijs voor Tibetlied als beste theaterlied. 

Inmiddels heeft Diederik van Vleuten al vier solovoorstellingen gemaakt:

    • Daar werd wat groots verricht
    • Buiten Schot
    • Mijn Nachten met Churchill
    • Nog Nooit Vertoond

Moedig Voorwaarts zal zijn vijfde solovoorstelling zijn. 

boek 

Naast het maken van theatervoorstellingen, heeft Diederik van Vleuten ook een boek uitgebracht, In 'Daar Werd Wat Groots Verricht', vertelt Diederik van Vleuten over het leven van zijn oudoom Jan. Hij ontving van hem in het voorjaar van 2008 het Indische archief van zijn familie. Zeven dozen vol brieven, documenten, dagboeken en fotoalbums waarin het verhaal wordt verteld van drie generaties Van Vleuten in de Oost

Het archief van oom Jan leidden in eerste instantie tot de theatervoorstelling Daar Werd Wat Groots Verricht (2010). Het gelijknamige boek liet tien jaar op zich wachten en verscheen in het voorjaar van 2018. Gebruikmakend van het ongekend rijke fotomateriaal, plaatst hij de lotgevallen van zijn familie tegen de achtergrond van de grote geschiedenis van Nederland en de ondergang van diens koloniale imperium in Zuidoost-Azië.