Ron Magielse

Backstage | Interview Ruud van Meijel

“Theater inspireert, ontroert, raakt. Theater maakt gelukkig.”

Voor Ruud van Meijel, directeur van het Chassé Theater is het een groot voorrecht om met collega’s het publiek en het theater aan elkaar te verbinden. “Zo dragen we bij aan het geluk van elke inwoner van Breda.”

Het Chassé Theater heeft er in jaren niet zo blinkend bij gestaan. Tijdens de lockdownperioden werd er flink geklust en schoongemaakt. Compleet stil stond het theater niet. “Wij bleven voorstellingen organiseren”, vertelt Ruud van Meijel. “Ook al moest het veel kleinschaliger dan we gewend zijn.” Zo organiseerden we openluchtvoorstellingen en zorgde Chassé Thuis voor een mooi digitaal aanbod van film en theater. Vanaf juni heropenden wij onze deuren weer. “Mensen zijn blij dat ze nu weer naar het theater en de film kunnen. Dat kan bij ons veilig en eenmaal in de zaal geeft dat een ervaring als vanouds.”.

Samen beleven
Zo’n ervaring gunt Ruud iedereen. “Mensen worden gelukkig van theater, dat is wetenschappelijk bewezen. Het geluksgevoel zit in het samen beleven, met elkaar van schoonheid genieten. Het theater is een van de weinige plekken waar je iets doet met mensen die je niet kent. Dat beleven van kunst en dat delen met andere mensen geeft je nieuwe inzichten over het leven. Daarmee draagt het bij aan je eigen ontwikkeling én die van de samenleving.”

Alles in huis
Volgens Van Meijel is Chassé dan ook bij uitstek een plek voor sociale verbinding. “Wij hebben drie theaterzalen en drie cinemazalen. Hierdoor kunnen wij op het gebied van podiumkunsten en de artistieke film bijna alles laten zien. Van grote musicals tot vernieuwende dans, we hebben het allemaal in huis.” Voor de komende jaren heeft Chassé een duidelijk doel. “We gaan extra aandacht schenken aan de stad Breda. Juist omdat we merken dat er veel behoefte is aan verbinding. Daarbij blijven we aandacht houden voor onze bovenregionale rol."

"Het geluksgevoel zit in het samen beleven, met elkaar van schoonheid genieten."

Daar word je gelukkig van
"De rode draad daarin is onze nieuwe missie: Chassé, daar word je gelukkig van. Wij willen bijdragen aan het welzijn van álle inwoners van Breda”, zegt Ruud. Chassé gaat zich bijvoorbeeld bewust richten op mensen die minder snel of niet naar het theater gaan. ”Dit doen we door mensen op te zoeken, ín de stad en in de wijken.” Voorbeelden hiervan zijn Sunset Cinema op diverse locaties en een theatervoorstelling in de kloostertuin in Schorsmolen. “Dat is nog maar het begin. Er liggen nog veel plannen klaar."

Samen werken aanmaatschappelijke thema’s
Dat doet het theater niet alleen. “Samenwerken met andere partijen die een stimulerende rol spelen in de samenleving, heeft altijd onze voorkeur boven het alleen doen. We werken daarom met veel uiteenlopende partners samen. Zo geven we aandacht aan maatschappelijke thema’s die wij belangrijk vinden: eenzaamheid, identiteit, inclusiviteit.” Een voorbeeld hiervan is WijkJury Breda. Negen niet-reguliere theaterbezoekers gaan met makers in gesprek over hun werk. Met de jury haar vrije blik verrijkt zij het theaterveld en brengt zij meer diversiteit.

Volop genieten
Niet alleen de mensen op het podium, staan centraal bij Chassé. Ook het publiek speelt een cruciale rol, benadrukt Van Meijel. “Een voorstelling is geen avond hetzelfde. De energie van het publiek beïnvloedt hoe een concert verloopt of hoe een cabaretier speelt. Het gaat om de interactie, we maken de beleving samen: artiesten, publiek en theater.” Volgens hem zit dat wel goed in Breda. “Dat samenspel tussen artiesten en gasten is onze energiebron. We kijken er daarom enorm naar uit om daar weer volop van te genieten. Want daar worden we állemaal gelukkig van.” 

Lees hier alle interviews uit ons wintermagazine.