Eefje Damen

Venster op de Wereld

Op 17, 18 en 19 april 2024  stond het Chassé Theater in het teken van ‘Venster op de Wereld’. 
Venster op de Wereld is een initiatief waarbij we kinderen uit groep 3 van het basisonderwijs kennis laten maken met theater en film. We bieden ze daarmee letterlijk een venster op de wereld, we bieden stof tot nadenken en prikkelen hun verbeelding.

Het Chassé Theater vindt het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd in aanraking te brengen met cultuur. Ook wanneer theater -en filmbezoek niet vanzelfsprekend is. Het ervaren en deelnemen aan cultuur levert namelijk bij aan het vergroten van geluk, zelfontwikkeling en een bredere blik op de wereld. Vanuit deze overtuiging is het Chassé Theater in 2019 Venster op de Wereld gestart waarvoor alle leerlingen uit groep 3 elk jaar uitgenodigd worden om gratis een theatervoorstelling in het Chassé Theater te bezoeken. Ook het busvervoer en educatiemateriaal wordt gratis ter beschikking gesteld aan de basisscholen. Venster op de Wereld wordt mogelijk gemaakt door de zakelijke en particuliere vrienden van het Chassé Cultuurfonds.

Dit jaar mochten wij maar liefst 39 basisscholen verwelkom in ons theater. Dit betekent dat wij 1913 leerlingen uit groep 3 met een glimlach mochten ontvangen, waarvan voor veel van hen een eerste ontmoeting met theater.

Gedurende deze drie dagen werd de voorstelling Rijnreisje van De Toneelmakerij vijf keer te zien zijn. Een bijzondere voorstelling over twee zalmen die in de rivier de Rijn op zoek zijn naar nieuwe leefomgeving. Maar de Rijn is in beweging. Langs laag water zigzaggend om grote stenen gaan ze via de grootste waterval van Europa op weg. Ze ontmoeten meerminnen die schippers met haar prachtige zang betoverd. Zullen de twee zalmen ooit nog de oorsprong van de Rijn bereiken? Rijnreisje is met haar levensgroot pop-up decor als een bewegend schilderij aan je voorbijtrekt. De voorstelling is muzikaal en toegankelijk theaterfeest voor iedereen.

Venster op de Wereld is een jaarlijks terugkerend evenement waar een nieuwe lichting groep 3 leerlingen kennis maken met het theater. Dit is mogelijk dankzij alle zakelijke en particuliere vrienden die bijdragen via het Chassé Cultuurfonds. Wil je meer weten of ook een steentje bijdragen? Dat kan! Je leest er hier alles over. 

word vriend van Chassé Cultuurfonds

Benieuwd naar een sfeerimpressie? Bekijk hieronder de aftermovie van 2023.

Venster op de Wereld 2023

20, 21 en 22 maart 2023 kreeg het Chassé Theater 1500 Bredase schoolkinderen op bezoek. Zij zagen de voorstelling Mijs met de zwavelstokjes, uitgevoerd door Holland Opera. Een heuse opera, maar dan geschikt voor kinderen. Het bezoek was onderdeel van het door Chassé ontwikkelde project Venster op de Wereld.

Het is de derde editie van Venster op de wereld. Vier jaar geleden is dit project in het leven geroepen om ieder kind een unieke theaterbeleving te gunnen. Een dergelijk uitje is voor basisscholen vaak al snel te duur. Zij hebben voor uitjes maar een beperkt budget per kind beschikbaar. Chassé vindt het daarom belangrijk dat alle Bredase kinderen, voordat ze naar de middelbare school gaan, minstens één keer in het theater zijn geweest. Het ervaren en deelnemen aan cultuur levert namelijk bij aan het vergroten van geluk, zelfontwikkeling en een bredere blik op de wereld. Met dank aan de zakelijke en particuliere vrienden die deelnemen in het Chassé Cultuurfonds is dit ook mogelijk.   

In drie dagen tijd brachten 25 basisscholen in Breda een bezoek aan het theater. De voorstelling werd door iedereen anders ervaren. Waar het ene kind aangetrokken werd tot de kostuums, werd de ander vooral geraakt door de muziek. Het belangrijkste is dat ieder kind er iets uit gehaald heeft. Daarnaast gaf de voorstelling voldoende stof om in de klas nog verder na te bespreken.