Venster op de Wereld 2023

Theater en film vormen een venster op de wereld, het geeft stof tot nadenken of is een ontspannende vlucht uit de werkelijkheid. Het kan ontroeren, verwarren of irriteren, maar bovenal hebben theater- en filmvoorstellingen het vermogen om je mee te nemen naar een andere wereld.

Het Chassé Theater wil met theater en film bijdragen aan het geluk van alle inwoners van Breda. Helaas is een bezoek aan het theater voor een grote groep leerlingen in Breda niet vanzelfsprekend. Vanuit het basisonderwijs krijgen we te horen dat het budget voor cultuureducatie niet toereikend is om ieder kind jaarlijks een ‘kwalitatief goede’ theatervoorstelling aan te bieden. Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen in Breda kunnen ervaren dat theater je kan verwonderen, verbazen en kan inspireren. Daarom willen wij met het project Venster op de Wereld aan alle kinderen in groep 3 jaarlijks een gratis voorstellingsbezoek aanbieden. Ook het busvervoer en het educatiemateriaal wordt gratis aangeboden. Venster op de Wereld wordt betaald door het Chassé Cultuurfonds, waar donateurs, bedrijven en organisaties met hun bijdrage educatieprogramma’s financieel kunnen ondersteunen.

Eerdere edities 
In 2019 zijn we gestart met een pilot waarbij alle groepen 3 van Bredase basisscholen werden uitgenodigd voor de voorstelling Vadertje, Moedertje van theatergroep BonteHond. Het project werd een groot succes. Ruim 1100 leerlingen namen deel aan Venster op de Wereld. In februari 2020 volgde de voorstelling Juffenballet die door 1200 leerlingen in het Chassé Theater werden bezocht. Op 20, 21 en 22 maart 2023 verwachten wij 1500 leerlingen, ruim 80% van alle leerlingen uit groep 3 in het Chassé Theater, waar de voorstelling Mijs met de Zwavelstokjes speelt. Het theatergezelschap Holland Opera zal dit bekende sprookje in een bijzondere vorm brengen de leerlingen.