De schaapjesfabriek

Videoportret Michael Zandl - Sawdust Symphony

=Op 15 maart 2023 staat Michael Zandl samen David Eisele en Kolja Huneck in het Chassé Theater met de voorstelling Sawdust Symphony. Het is de de eerste voorstelling die Michael Zandl creeërt als Korzomaker. Kom meer over hem te weten in het onderstaande videoportret.

 

Over Michael Zandl

Michael Zandl groeide op in een klein dorpje in de Oostenrijkse Alpen. Door het beoefenen van diverse outdoor sporten kwam hij in aanraking met acrobatiek en beweging. Als tiener begon hij als hobby te jongleren. Zijn fascinatie voor vliegende objecten groeide echter snel en spoedig was hij compleet ondergedompeld in deze wereld. Tijdens zijn studie Agricultural Sciences in Wenen, maakte Michael zijn eerste stappen op een podium. Zonder enige ervaring maakte hij, samen met een optimistische groep circusartiesten, daar zijn eerste show.

Toen zijn broer, tevens jongleur, besloot om naar een circusschool te gaan, opende dit zijn ogen en zag hij voor het eerst een professionele toekomst voor zich in de circuswereld. Na het behalen van zijn diploma nam hij een belangrijke stap, hij deed auditie voor Codarts Circus Arts in Rotterdam, en werd toegelaten. Zijn afstudeervoorstelling won diverse prijzen zoals de Marc Jonkers Prijs. Ook werd hij uitgenodigd voor het Young Stage Festival, één van de grootste circus festivals in Europa. Na zijn opleiding bij Codarts begon hij aan het najagen van zijn droom, het maken van een eigen solo voorstelling. Met alleen een auto en wat geld, investeerde hij alles wat hij had om JANUS te realiseren. JANUS is een combinatie van fysieke storytelling, illusietheater en object manipulatie: een portret van dat wat hij het liefste doet als circus professional. De voorstelling bleek een groot succes en tourde door Europa. 

Michael is geïnteresseerd in het overstijgen van het conventionele circusidioom. Hij werkt graag met objecten uit het dagelijkse leven. Objecten die je op het eerste gezicht niet verwacht bij circus. Speciale effecten en technische vernuftigheden zijn vaak de highlights in zijn voorstellingen. Deze objecten vormen het uitgangspunt van het ontdekken van een nieuw en eigen vocabulaire. Diverse circustechnieken worden gebruikt om de objecten te manipuleren zodat ze een verhaal vertellen. Michaels werk is te herkennen aan deze manier van storytelling, het gebruik van specifieke scenes en de taal die wordt ontwikkeld door de objecten en materialen die hij inzet. Michael wil zijn publiek meenemen in een andere wereld door te werken met illusies en live ervaringen, die alleen op dat specifieke moment beleefd kunnen worden. Hij werkt met het absurde gecombineerd met het abstracte. Hij heeft een passie voor absurde situaties en subtiele humor, dit ziet hij als een krachtige vorm van expressie.

De complexiteit van het professionele (circus)werkveld heeft van Zandl een zeer vindingrijke artiest gemaakt. Zo maakt hij de rekwistieten en scenografie vaak zelf en staat altijd midden in het creatieproces. Kennis van de techniek die nodig is om zijn werk neer te zetten is altijd verweven met de creatieve ontwikkeling.

Bron: Korzo.nl