Renee Schräder wint VPRO-documentaireprijs

Op maandag 25 september won Renee Schräder (St. Joost School of Art & Design) de VPRO-documentaireprijs 2023 op het Nederlands Film Festival. Renee maakte de film, getiteld Oaia Neagră (zwart schaap), onder andere met steun van de Chassé Cultuurfonds film incentive. Die werd in maart 2023 uitgereikt nadat Renee, samen met andere studenten van St. Joost School of Art & Design, meedeed aan de Chassé Cultuurfonds filmpitch. Wij spraken Renee over de film, de winst en verdere toekomstplannen.

Renee Schräder: "De film zou oorspronkelijk een verhaal worden over mens-natuur relaties, maar toen ik verliefd werd op mijn hoofdpersonage heb ik het roer omgegooid. De relatie tussen mij en mijn transgender partner zorgde in het Roemeense orthodox-Christelijke dorp voor erg veel ophef, wat ertoe leidde dat we moesten vluchten naar Nederland.
Deze hele reis, van eerste verliefde vonken naar samen vluchten van de gesloten gemeenschap met heteronormatieve idealen, heb ik vastgelegd en in een soort dagboekvorm verwerkt tot de film die het nu is geworden."

Met de bijdrage van het Chassé Cultuurfonds heb ik een groot deel van mijn draaidagen kunnen financieren. Zonder deze bijdrage had ik de film misschien wel nooit kunnen afronden, dus ik ben er nog steeds onwijs dankbaar voor! En nu? Ik broed op wat nieuwe film ideeën, en wil graag de brug slaan tussen de thema's mens-natuur en het queer zijn. Queer zijn wordt nog steeds vaak gezien als iets onnatuurlijks. Met mijn werk wil ik eraan herinneren dat dit ver van waar is, en mijn mede-queers erkenning en steun blijven bieden met de verhalen die ik deel."

De jury schreef onder andere dat het verhaal de kijker bij de strot grijpt en de benauwdheid van een orthodox-christelijk milieu op het Roemeense platteland voelbaar maakt. Als kijker zijn wij deelgenoot van pijnlijke momenten maar ook van hoop en twijfel.