schoolvoorstelling De Jas van De Witte Pomp

 

Doelgroep: Groep 7 en 8 
Datum: 18 april 2023 (Aanvang 10:15 en 13:30 uur)  
Thema’s: Tweede Wereldoorlog, verzet, poppenspel, oorlog 
Duur: 70 minuten 
Doel: Door te kijken naar de voorstelling wordt de leerlingen aangezet door na te denken over de oorlog en vrijheid. Er kan hierbij een verband gelegd worden naar de huidige oorlog in Oekraïne. 
Prijs: €5 per leerling

Op een herfstige oktoberdag in 1941 wordt de grootvader van het Joodse meisje Manasse voor haar ogen doodgeschoten door een SS'er. Zomaar. In een poging haar grootvader dicht bij zich te houden, trekt Manasse zijn jas aan. Dan doet ze een bijzondere ontdekking: in een verborgen jaszak vindt ze de pop van een prins. De pop komt tot leven en laat het meisje in de voetsporen van haar opa treden: Manasse wordt poppenspeler.  

De tweede wereldoorlog is zware kost. Maar onmisbaar in de opvoeding van een kind. Hoe zorg je ervoor dat je dit soort verhalen toch kunt delen met kinderen? Dat was een van de vragen die theatermaker Meike van den Akker zich stelde. Juist poppentheater leent zich voor het vertalen van grote thema's. Poppen kunnen het groteske verbeelden, zonder dat het te schokkend wordt. Ellende wordt poëzie. Maar het verhaal wordt wel degelijk verteld. 

Meer info via educatie@chasse.nl

terug naar basisonderwijs
terug naar educatie