Anna van Kooij

Backstage | Achtergrond | Winnaars Toneelprijzen 2022

Op zondag 11 september 2022 werden de VSCD Toneelprijzen uitgereikt. Veel acteurs die in de prijzen zijn gevallen zijn binnenkort te zien in het Chassé Theater!

Theo d’Or & Louis d’Or

De prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol (Theo d’Or) ging naar Hadewych Minis voor haar rol in Girls & Boys. De jury vond het bijzonder knap hoe ze in de voorstelling van Toneelgroep Oostpool een band met het publiek wist op te bouwen. "Het publiek leeft mee, geniet mee en lijdt uiteindelijk ook mee." 

Girls & Boys staat op woensdag 14 september 2022 in het Chassé Theater. Koop direct je tickets.

De prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol (Louis d’Or) ging naar Bram Suijker voor zijn rol in Trojan Wars van HNTjong/Het Nationale Theater. Hij toonde zich volgens de VSCD-Toneeljury een opvallend veelzijdig acteur. "Hij breit de scènes tot een geheel, en kleurt dan plots weer regelrecht tegen. Hij observeert en waardeert. Hij heeft lief en stoot af." De voorstelling was vorig jaar bij ons te zien. 

Arlecchino & Colombina

De prijzen voor ‘de meest indrukwekkende bijdragende rol’, gingen naar Majd Mardo voor zijn rol in Age of Rage van ITA-Ensemble (Arlecchino) en Helen Kamperveen voor haar rol in What is Love van Theater Utrecht & DOX (Colombina).

Majd Mardo staat op dinsdag 13 september 2022 in het Chassé Theater met de voorstelling Gevechten en metamorfosen van een vrouw van Internationaal Theater Amsterdam. Koop hier je tickets.

overige prijzen

De VSCD Mime/Performance prijs ging dit jaar naar De Gabber Opera van URLAND. Trojan Wars (14+) door HNTjong/Het Nationale Theater werd beloond met de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie. Perry Gits ontving de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. 

Carly Everaert ontving de Prosceniumprijs 2022 voor haar kostuumontwerpen van Trojan Wars van HNTjong/Het Nationale Theater. Ilay den Boer ontving de Regieprijs voor Salomonsoordeel van TG Ilay | Likeminds | Het Zuidelijk Toneel voor ‘de meest indrukwekkende regie van het afgelopen seizoen’.