Stillsfotografie Sophie Gipmans

Body of Art - Annemijn Rijk

Het Chassé Cultuurfonds biedt jonge, talentvolle makers de kans om ervaring op te doen, om werk te maken en een eigen taal te ontwikkelen. Vanaf 2021 ondersteunt het Cultuurfonds de Bredase maker Annemijn Rijk en haar platform en kunstproject Body of Art.

Annemijn: "Ik voel me versterkt en ben vereerd dat ik sinds januari 2021 mezelf Chassé Cultuurfonds Talent mag noemen. Geboren en opgegroeid in Breda heeft het Chassé een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van mijn liefde voor dans, theater en film. Om nu als interdisciplinaire dansmaker terug te keren naar de stad en het Chassé met al zijn fantastische faciliteiten en publiek weer een thuis te mogen noemen voelt als een groot cadeau. Ik kijk uit naar de ontwikkelingen, de kansen, de ontmoetingen, de uitdagingen, de lege repetitie studio en de zalen gevuld met verbeelding.” 

Nieuwe Makers Regeling

Met ondersteuning van Theater De Nieuwe Vorst en het Chassé Theater heeft Annemijn rijkssubsidie toegekend gekregen middels de Nieuwe Makers Regeling. Deze regeling van het landelijke Fonds Podiumkunsten is voor beginnende, talentvolle makers om zich in een traject van twee jaar te ontwikkelen, in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals.

Annemijn Rijk zal de toekenning inzetten om haar platform Body of Art op zowel artistiek als zakelijk vlak te versterken en een zelfstandige organisatie op te richten. 

Body of Art

Body of Art is een platform en tegelijkertijd een meerjarig kunstproject waar vanuit tien thema’s het lichaam en de verhalen die onze lichamen rijk zijn worden onderzocht. De evenveel producties die hieruit voortkomen kunnen de vorm hebben van dans, een monoloog, installatie, film of een cross-over van uitingsvormen. De vorm ligt voorafgaand aan het onderzoek open, maar het thema wordt altijd vanuit het lichaam benaderd. Body of Art toont hoe wij vandaag de dag ons mens-zijn via ons lichaam ervaren. Meer informatie en actuele speeldata zijn te vinden op bodyofart.nl

Annemijn: "Toen ik in 2019 aan Body of Art begon beloofde ik mezelf dat ik alle hoofdstukken in eerlijkheid zou voltooien. Geen omwegen, excuses of maskers. Ik heb het project aangegrepen als middel om diep in mezelf en mijn eigen lichaam te kijken in de wetenschap dat het meest persoonlijke direct linkt aan het meest universele. Ik wil als maker de grootste wonden kunnen inzetten voor de creatie van iets beters, iets helends.” 

Body of Art creëert artistiek hoogstaand en toch toegankelijk werk onder leiding van Annemijn Rijk. Het is rauw en direct, zonder compromissen alsook vrouwelijk, eerlijk en hoopgevend. Body of Art is geworteld in Brabant en slaat vanuit daar de vleugels uit naar de rest van Nederland en Europa. 

Het eerste werk Re:Born, een korte dansfilm over opstaan, is gecreëerd rondom het thema The Abject Body en is een co-creatie met regisseuse Fleur Bax. Re:Born speelde op meer dan vijfentwintig festivals in negen landen won prijzen op filmfestivals in Amerika en Noorwegen. 

Tekst gaat door onder de afbeeldingen

Vanuit hoofdstuk II, The Absent Body, wordt Last Resistance gecreëerd. Een duet tussen het wanhopige lichaam van een jonge man en de vrouwelijke, liefdevolle stem van de berichten die hij steeds opnieuw afspeelt. Last Resistance wordt onder andere gecreëerd in Chassé Theater en gaat 20 maart in première.

Woman's Work

Het derde hoofdstuk wordt gecreëerd vanuit het thema Beauty. Annemijn gaat met zeven vrouwelijke dansers en performers werken aan de filminstallatie Woman's Work. Geïnspireerd door het idee van een catwalk als klemmende metafoor voor het standaard vrouwbeeld, lopen de vrouwen over een smalle, stalen balk op grote hoogte. Macht, de male gaze, kapitalisme: onze maatschappij zit vol met voor normaal aangenomen structurele verhoudingen die gezamenlijk de status quo vormen. De manier waarop we denken, de manier waarop we kijken, zelfs wat we kunnen fantaseren wordt gekaderd door deze structuren waarbinnen de maatschappij vormt krijgt.

do 8 sep t/m zo 23 okt 2022 te zien in onze Projectruimte

meer info

Team Body of Art

Sinds 2020 slaan Annemijn Rijk (artistieke leiding) en Laura de Vos (zakelijke leiding) de handen ineen.

Annemijn Rijk

Annemijn Rijk (1993), geboren en opgegroeid in Breda, studeerde in 2016 af aan de Bachelor of Choreography van de Fontys Danceacademy. Met het lichaam als basis en referentiepunt voor wat ons bindt, is dans voor haar het optimale medium voor communicatie. Annemijns werk is zowel fysiek als theatraal, waardoor ze meerdere lagen aanboort.

Sinds haar afstuderen danste ze bij Chassé huisgezelschap LeineRoebana en maakte ze meerdere producties, onder andere voor De Stilte, en Fontys en Artez Dansacademie. Haar werk tourde mee met het Moving Futures Festival en was te zien op o.a. Festival Cement. Momenteel werkt ze als choreograaf met Noord-Brabant als uitvalsbasis en is ze de komende jaren verbonden aan het Chassé Theater als Chassé Cultuurfonds Talent. Kijk voor meer informatie over eerdere werken op bodyofart.nl

Annemijn: “Dat waar het werk over gaat en de strijd die de dansers leveren wakkert iets aan in het publiek. De danser op het toneel of op het doek vecht voor een betere toekomst, zoekt haar stem of toont de gebreken van het maatschappelijke systeem waarin hij of zij opereert. Dat gevecht motiveert. Het toont (door de hantering van de female gaze) een nieuwe gelijkheid, het biedt nieuwe kansen. Het publiek loopt de zaal uit met het idee dat het ook anders kan, geïnspireerd door (de personages in) het werk reflecteren ze op hun eigen realiteit. Het werk heeft het publiek actief gemaakt.”  

Laura de Vos


Laura de Vos (1989) besloot na een korte, maar indrukwekkende danscarrière de overstap te maken naar de bedrijfswereld. Na acht jaar als consultant in de IT-sector te hebben gewerkt ontstond bij haar de ambitie om haar opgedane zakelijke kennis te verbinden met het culturele veld. Inmiddels ontwikkelt ze zich onder coaching van Chassé Theater directeur Ruud van Meijel tot zakelijk leider binnen Body of Art.

Laura: “Het is mijn ambitie om kunst toegankelijker te maken en meer doelgroepen te bereiken. Body of Art sluit qua thematiek, artistieke urgentie, ontwikkelpositie en -mogelijkheden nauw aan bij mijn interesse en benodigdheden om me te ontwikkelen.

Partners
Body of Art word ondersteund door Makershuis Tilburg, De Nieuwe Vorst en het Chassé Theater. Speciale dank gaat ook uit naar DansBrabant en United-C. 

blijf op de hoogte