Peter Pannekoek is geboren in Hilversum op 30 juni 1986. Hij is een Nederlandse caberatier en tekstschrijver. Hij is de zoon van Jop Pannekoek en Kathleen Warners, producent Amusement/Jeugd bij BNNVARA. 

In 2006 won Peter Pannekoek het Amsterdams Kleinkunst Festival Comedy Concours. Sinds 2007 is hij één van de vaste comedians van de Comedytrain. Hij heeft tekstbijdragen geleverd aan het studentenblad Propria Cures en televisieprogramma's als Koefnoen, The Daily Show en Dit was het nieuws. Verder had hij een column op Radio 538 en 3FM. In september 2016 droeg hij zijn eerste column voor het radioprogramma Spijkers met koppen voor.

Zijn doorbraak was met cabaret. In 2010 stond Pannekoek met een speciale voorstelling voor Theater Bellevue op de planken met De laatste Pannekoek. In 2013 trad hij op in het voorprogramma van Theo Maassen bij de try-outs van diens oudejaarsconference. Tussen september 2014 en september 2016 was hij de weekafsluiter bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door. 

In het seizoen 2015-2016 maakte Pannenkoek zijn eigen theaterdebuut met de avondvullende voorstelling Zacht van binnen

Zijn tweede voorstelling Later was alles beter ging in september 2018 in première. Het AD noemt het 'ongetwijfeld het beste cabaret van het moment'[2] en Het Parool roemt zijn ijzersterke programma en trekt een vergelijking met 'de intelligente humor van Theo Maassen en de intelligente empathie van Claudia de Breij'. De voorstelling kreeg een vervolg in het seizoen 2019–2020 en werd in 2019 bekroond voor cabaretprijs de Neerlands Hoop.

Op 31 december 2021 verzorgde hij de oudejaarsconference bij BNNVARA op NPO 1.

Tegenwoordig behoort Peter Pannekoek tot de top van het Nederlands cabaret. Zijn oudejaarsconferance 2021 werd door bejubeld door zowel kijkers als recensenten. Met een weergaloos decor wist hij op indrukwekkende wijze met veel humor, maar zonder genade het hedendaagse Nederland de maat te nemen.

Peter Pannekoek in Chassé

In 2016 stond Peter Pannekoek voor het eerst in het Chassé Theater met zijn voorstelling Zacht van binnen. Hij speelt scherp in op de reacties uit het publiek en vooral het genre van de oneliner en het korte, persoonlijke verhaal beheerst hij goed.

Pannekoek is er samen met regisseur Ruut Weissman in geslaagd om zijn kenmerkende stand-up-stijl te behouden en toch een volwaardige en interessante theatervoorstelling neer te zetten.

Na drie voorstellingen in 2016, keert Peter Pannekoek terug in 2019 met de voorstelling Later was alles beter. Hierin laat hij het publiek zien hoe je op een andere manier naar de werkelijkheid kan kijken. 

En nu in 2023 is hij er weer. Met de voorstelling DNA. Een voorstelling over wat je achterlaat. Kun je het verleden loslaten om jezelf een toekomst te geven? Dit moet je zien.