Hannah Smid

Chassé Cultuurfonds Film Incentive 2023

Op donderdag 2 maart vond in Chassé Cinema de jaarlijkse Chassé Cultuurfonds filmpitch plaats. Eindejaarsstudenten van St. Joost presenteerden het idee voor hun eindexamenfilm aan een jury bestaande uit regisseur Dwight Fagbamila, regisseur Vincent Boy Kars en filmprojectmanager Fay Breeman. Aan het eind van de dag werden de drie gelukkige winnaars bekend gemaakt.

Het Chassé Cultuurfonds stelde dit jaar 10.000 euro beschikbaar voor het realiseren van de eindexamenfilms, onderverdeeld in drie Chassé Cultuurfonds Film Incentives. Na een intensieve pitchdag, waarbij alle studenten vijf minuten de tijd hadden om hun plan te presenteren, koos de jury drie projecten uit. Leonor Plantenga won de bijdrage van 5000 euro met haar pitch voor de film Mistura. Sander Kok en Renee Schräder werden geselecteerd voor de bijdragen van 2500 euro. Het eindresultaat zal tijdens de afstudeershow van St. Joost in juli 2023 in Chassé Cinema te zien zal zijn.

"Chassé Cinema is al 25 jaar hét filmhuis van Breda. De artistieke film staat bij ons voorop, net als podium bieden aan talent. Daarnaast zit samenwerken in ons DNA. De relatie met St. Joost is er eentje die wij koesteren. Geweldig dat Chassé Cultuurfonds - dat bestaat dankzij donaties van particulieren en bedrijven - dit partnerschap schraagt. Jaarlijks stelt dit fonds drie mooie bedragen beschikbaar voor filmstudenten van St. Joost om hun eindexamenwerk te realiseren. Dit is talentontwikkeling optima forma. Ik ben er zeer verguld mee."

-Ruud van Meijel, directeur Chassé Theater & Cinema

St Joost Chassé
De winnaars van de Chassé Cultuurfonds Film Incentives. V.l.n.r. Sander Kok, Leonor Plantenga en Renee Schräder. Foto door Meike Driessen.

St. Joost School of Art & Design en het Chassé Theater zien gezamenlijke kansen in het ondersteunen van talent en zijn daarom een driejarige samenwerking met elkaar aangegaan. Het Chassé Cultuurfonds ondersteunt deze samenwerking en stelt hier 10.000 euro voor ter beschikking.

Dit bedrag werd op 2 maart 2023 in drie prijzen, de Chassé Cultuurfonds Film Incentives, onderverdeeld. Tijdens deze dag mochten eindejaarsstudenten van St. Joost het idee voor hun eindexamenproductie pitchen aan een vakkundige jury. Deze jury koos vervolgens drie winnaars uit die een bijdrage ontvingen voor het realiseren van hun eindexamenproductie.

Directeur Ruud van Meijel over de samenwerking:

"Het Chassé Theater wil midden in de samenleving staan en podium bieden aan talent van jonge theater- en filmmakers uit Breda. Deze samenwerking is een belangwekkende manier om twee grote kunstinstellingen in deze stad met elkaar te verbinden en in gezamenlijkheid doelen te verwezenlijken.

Studenten kunnen bij ons kennis maken met film- en podiumkunsten. Wij bieden onze kennis en faciliteiten aan en zij krijgen de kans in contact te komen met het publiek. Dat het Chassé Cultuurfonds meestapt in deze ontwikkeling en ook budget beschikbaar stelt aan de studenten, geeft een extra dimensie aan de samenwerking."

In juli zijn alle winnaars met hun eindexamenproductie te bewonderen in het Chassé Theater.

editie 2022
In 2022 eindigde Nina Noël Raaijmakers op de eerste plek en werd aan haar 5.000 euro toegekend voor de productie van haar film Mijn Moeder de Atoombom. 

Lees hier meer over onze samenwerking met St. Joost School of Art & Design