Floyd Koster

Backstage | Interview | Guus | CHMSX Stories

Wat is chemseks. Wat betekent dat? Guus (20) doet haar boekje open over wat chemseks is, zijn ervaring met chemseks en hoe je kan vervreemden van seks als je verstrikt raakt in een vicieuze cirkel van seks gecombineerd met drugs. In aanloop naar de voorstelling ging BO Diversity in gesprek met Guus (20) over zijn ervaring met chemseks

Hi Guus, wie ben jij?
‘Hi, ik ben Guus. 20 jaar - kom uit een klein dorpje in Brabant. Ik ben genderfluïde en queer. Ik ga ook door het leven als Cheri Lazuli.

Wat is chemseks?
Chemseks is een heel breed begrip. Wanneer men het heeft over chemseks dan hebben zij het vaak over het uiterste, dus bijvoorbeeld harddrugs gebruiken tijdens seks. Vaak worden er ook speciale chemfeestjes gehouden. Dit soort feestjes kunnen dagen lang duren en gaan vaak gepaard met onveilige seks. In mijn ogen is het gewoon, seks hebben onder invloed van drugs.

Ervaring
Toen ik tiener was, was ik continu op zoek naar prikkels. Dat uitte zich vaak in risicovol gedrag. Toen ik 17 was heb ik iemand ontmoet op Grindr. Hij wilde alleen maar afspreken om seks te hebben en dit onder invloed van zowel GHB als XTC. In eerste instantie wilde ik dit niet, maar ik heb mij toch om laten praten want het leek mij een hele leuke jongen. Ik weet überhaupt niet wat ik kon verwachten of wat er met mijn lichaam zou gebeuren met de combi GHB en XTC.

Die avond werd ik gezocht door mijn ouders omdat ik had gelogen dat ik bij een vriendin was. Mijn ouders waren erachter gekomen waar ik wél was. Zij hebben mij uit deze situatie gehaald voordat ik er aan kon beginnen. Als dat niet was gebeurd had ik er mogelijk verslaafd aan kunnen raken. Dan was ik waarschijnlijk ook vaker naar chemfeestjes gegaan. Ik ben erg blij met mijn omgeving. Zij hebben mij vaak genoeg uit dingen kunnen trekken toen ik als tiener op zoek was naar prikkels.

Vervreemding van seksuele verlangens
Zie seks in combinatie met drugs alsof je een filter over een foto heen doet. In je beleving ziet het er allemaal mooier en fijner uit. Alleen realiseer je je misschien veel later pas dat sommige dingen misschien toch helemaal niet zo fijn zijn.

Dus wellicht denk je, ‘’Oh dit voelde goed dus ik ga het nog een keer doen’’, maar dan is de kans van verslaving nog groter omdat je in een soort spiraal terechtkomt. Een spiraal waarvan je niet meer weet hoe het is om seks te hebben zonder drugs.

Als je je bewust wordt van dit filter en je wil eruit komen, kan dat zo’n mindfuck zijn. Je bent vervreemd geraakt van de realiteit. Seks is iets heel dierbaars en kwetsbaars als mens. Het gaat gepaard met emoties. Je lichamelijke en emotionele beleving staan heel erg in verbintenis tijdens seks. Wanneer je deze beleving alleen ervaart met drugs op, is het dus goed mogelijk dat je je steeds meer vervreemd van je werkelijke seksuele verlangens.

CHMSX stories
In mijn ervaring komt chemseks veel meer voor in de Randstad. Er is een grotere populatie queer mensen in de grote steden. Op woensdag 12 oktober is er een voorstelling te zien in Chassé over chemseks. Dit is ook de eerste en enige keer dat deze voorstelling over chemseks buiten de Randstad te zien is! Er zijn over de jaren heen verschillende verhalen over dit onderwerp verzameld. Theather van de Heelheid deelt deze eerlijke, spannende, mooie, eenzame en ook rauwe verhalen.

Guus is erbij, jij ook?