Fabian Calis

Prima Facie

ITA (Eline Arbo)
vr 4 okt 2024 en za 5 okt 2024
vr 4 okt 2024
en
za 5 okt 2024

Het lovend ontvangen Prima Facie is een stuk dat op geniale wijze blootlegt hoe het eeuwenoude rechtssysteem in stand gehouden wordt en wie er door onze wetten daadwerkelijk beschermd worden.

Tessa (Maria Kraakman) is een slimme en meedogenloze strafrechtadvocaat die gespecialiseerd is in zedendelicten. Ze heeft zich los weten te maken van haar arbeidersmilieu en wordt nu omgeven door oud geld en de geprivilegieerde elite. Rechtspraak is voor haar een sport. Ze vindt dat ze in vergelijking tot haar mannelijke collega’s op een nette manier de slachtoffers van seksueel misbruik onderuithaalt. Zo houdt ze verdachten uit de gevangenis door precies genoeg twijfel te zaaien en altijd ‘de juridische waarheid’ boven tafel te krijgen. Totdat de rollen onherroepelijk omdraaien: een onverwachte gebeurtenis confronteert haar met de gespannen verhouding tussen de patriarchale macht van de wet, de bewijslast en de moraal.

regisseur Eline Arbo over Prima Facie:
‘Suzie Miller weet een ontzettend mooi en persoonlijk verhaal neer te zetten in combinatie met een brandend actuele kwestie: het moderniseren van ons wetboek omtrent zedendelict. Ook in Nederland lopen we achter in het beschermen van slachtoffers van seksueel misbruik. Prima Facie is een stuk dat op geniale wijze blootlegt hoe het eeuwenoude rechtssysteem in stand gehouden wordt en wie er door onze wetten daadwerkelijk beschermd worden.’

uit de pers
Maria Kraakman speelt virtuoos toneel
- De Volkskrant ★★★★★
Maria Kraakman triomfeert in rake aanklacht tegen verouderde zedenwetten. - NRC ★★★★★
Anderhalf uur lang houdt Kraakman je aandacht gevangen. – Trouw ★★★★★
Deze monoloog is voor de acteur een tour de force van anderhalf uur. - 8weekly ★★★★★ 

 

Prima Facie - Chassé Theater Breda

Deze voorstelling bevat beschrijvingen en beelden van seksueel geweld die als confronterend kunnen worden ervaren, ook worden er beelden getoond die voor mensen met emetofobie als onprettig ervaren kunnen worden. Er wordt gebruik gemaakt van sterke lichteffecten (stroboscoop). 

credits

Credits: van Suzie Miller | regie Eline Arbo | vertaling en dramaturgie Anna Sijbrands | scenografie Renée Faveere | licht Varja Klosse | geluidsontwerp en compositie Thijs van Vuure | kostuums Rebekka Wörmann