L’incoronazione di Poppea

Nederlandse Reisopera
do 24 apr 2025 - 19:30
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
do 24 apr 2025
19:30
Bestellen

Het verhaal over de kroning van Poppea combineert het beste en het slechtste in de mens via een scala van ambivalente hoofdrolspelers en kleurrijke bijfiguren, gecombineerd met de aangrijpende muziek van Monteverdi. 

Onder het bloedige bewind van de jonge keizer Nerone kan niets en niemand de opkomst van de mooie en immorele Poppea tegenhouden. Zowel de meest flamboyante Shakespeare-drama’s als de beste tv-series van vandaag verbleken in vergelijking met deze productie als het gaat om het helder weergeven van de passies van de mensheid – van slaapkamer tot politieke arena. 

Regisseur Ted Huffman creëerde een rollenspel dat de mechanismen van de menselijke samenleving aan het licht brengt als een eeuwige komedie van macht en verleiding.

het verhaal
De Romeinse keizer Nerome is verliefd op de courtisane Poppea; hij wil haar tot vrouw nemen en zijn wettige echtgenote Ottavia verstoten. Nerone's leermeester Seneca acht deze plannen moreel en politiek verwerpelijk en moet zijn tegenstand met gedwongen zelfmoord bekopen. De wanhopige Ottavia besluit Poppea te laten vermoorden en dwingt Ottone, Poppea's voormalige geliefde, door middel van chantage om de aanslag te volbrengen. Ottone roept hierbij de hulp in van Drusilla, die hij destijds voor Poppea verlaten heeft. Verscheurd door liefde en wrok besluipt Ottone, gehuld in Drusilla's mantel, de slapende Poppea. De moord wordt echter verijdeld door Amore, die belooft ervoor te zorgen dat Poppea diezelfde dag nog tot keizerin wordt gekroond. Drusilla, wier mantel herkend is, wordt opgepakt en naar Nerone gebracht, die haar scherp ondervraagt. Om Ottone te beschermen neemt zij alle schuld op zich. Als Ottone dit hoort, vertelt hij de ware toedracht. Hij wordt verbannen, en als beloning voor de door haar betoonde trouw mag Drusilla hem vergezellen. Nerone heeft nu een goede reden om Ottavia te verstoten en verbant haar voorgoed uit Rome. Poppea wordt tot keizerin gekroond, en in een euforisch slot duet bezingen Nerone en Poppea hun liefde.

L’incoronazione di Poppea - Chassé Theater Breda

Gezongen in het Italiaans met Nederlandse en Engelse boventiteling.