Alles gaat kapot.

Abattoir Fermé
za 10 mei 2025 - 20:30
kleine zaal
za 10 mei 2025
20:30
binnenkort in verkoop

Glas versplintert, plaaster barst en kleding rafelt. Metaal roest, water wordt brak en lichamen vergaan tot stof. Continenten scheuren zich los en machtige beschavingen vallen. Er is niks zo groot of klein dat het niet stukgaat. Als je het woord ‘ONBREEKBAAR’ in gewapend beton zou gieten en van een torenhoog gebouw naar beneden zou gooien, dan zou het breken. Echt àlles gaat kapot.

De nieuwste voorstelling van Abattoir Fermé is een komedie over een onfortuinlijke architectenfamilie waarin alles hapert, breekt of tegen de vlakte gaat. Huisraad sneuvelt, relaties vallen in duigen en interieurs worden gesloopt tot alleen nog atomen overblijven. En wanneer ook die atomen splitsen, gaat alles – definitief – kapot. 

Oh ja! Omdat het maar normaal is dat een familie architecten in een sublieme woonst leeft, wordt het decor ontworpen door architect Ben van Berkel en zijn wereldberoemde UNStudio – bekend van futuristische wolkenkrabbers, bruggen, stations en musea van Shenzhen tot New York. Het architecturaal ontwerp wordt vervolgens vakkundig gesloopt door Abattoir’s huisscenograaf Sven van Kuijk. Want zelfs voor exquise architectuur geldt: alles gaat kapot.

over de maker
Abattoir Fermé groeide de voorbije jaren uit tot een van Vlaanderens bekendste theatergezelschappen: boud en onbevreesd, instant herkenbaar en eeuwig uniek. Hun donker-komisch werk laat zich inspireren door ‘de wereld achter de wereld’: de geheimen van onze cultuur, de wortels van onze collectieve angsten en de verborgen fantasieën en rituelen van deze tijd. Ook worden er geregeld uitstappen buiten het theater gemaakt met onder andere films, tentoonstellingen, publicaties en videoclips.

Sinds 2022 bouwen ze aan hun Blok-cyclus: een reeks theatervoorstellingen die zich afspelen in en rond “Het Blok”, een even reëel als mythisch flatgebouw in vergevorderde staat van verval. Ook Alles gaat kapot. past in deze cyclus over (ver)bouwen en verval, architecten en bewoners, en een wereld waarin mensen buren zijn, maar elkaar niet kennen. De voorstellingen uit het Blok-universum kunnen ook los van elkaar bezocht worden. 

Abattoir Fermé - Alles gaat kapot. | Chassé Theater Breda

credits

tekst & regie: Stef Lernous | spel: Steve Geerts, Kirsten Pieters, Tine Van den Wyngaert, Chiel van Berkel | architecturaal ontwerp: Ben van Berkel | scenografie & sloopwerken: Sven Van Kuijk | techniek: Thomas Vermaercke, Wim Bernaers | productie: Abattoir Fermé / Kunstencentrum nona  | coproductie: Perpodium | met de steun van: de Vlaamse Gemeenschap, stad Mechelen en de taxshelter van de Belgische Federale Overheid.