Elisabeth

Pia Douwes, William Spaaij, Milan van Waardenburg e.a.
wo 28 mei 2025 tot zo 8 jun 2025
wo 28 mei 2025
tot
zo 8 jun 2025

Weinig machtige vrouwen in de wereldgeschiedenis hebben de fantasie zo weten te prikkelen als keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Een kwart eeuw na de Nederlandse première komt de prachtige musical over het leven van deze opvallend eigenzinnige en moderne vrouw terug naar de Nederlandse theaters. 

Pia Douwes keert in deze nieuwe bewerking terug als de ambitieuze, empathische vrouw die op jonge leeftijd haar hart schonk aan keizer Frans Jozef. Naast Pia is Danique Dusée te zien als de jonge Elisabeth, die haar grote musicaldebuut maakt.

De musical bevat talloze beroemde nummers, waaronder Mijn leven is van mij dat het levensmotto van Sissi verwoordt. Andere hoofdrollen zijn er voor Danique Dusée, William Spaaij, Milan van Waardenburg (Les Misérables) en Ann van den Broeck. 

het verhaal
Toen de musical Elisabeth begin jaren negentig in Wenen de wereldpremière beleefde, stelden de makers dat elke generatie zijn eigen 'Sissi' verdient. Zij baseerden hun stuk op nieuwe informatie over haar leven die toen net was gepubliceerd: een lijvige biografie en de dagboekaantekeningen van de leraar Grieks van Elisabeth. Het stuk portretteert de keizerin als een moderne vrouw die haar eigen weg wil gaan, maar die verstrikt raakte in een leven vol hofetiquette en de dreigende ondergang van de monarchie.  

De boodschap van de iconische musical is in de afgelopen dertig jaar niet minder actueel geworden. Het leven van Sissi voltrok zich aan de vooravond van twintigste eeuw, toen nationalisme, antisemitisme en de dreigende revolutie van de ontevreden onderklasse het leven van de elite overschaduwden. Het was uiteindelijk ook anarchist Luigi Lucheni die met geweld een einde aan haar ongelukkige leven maakte. 

nieuwe Nederlandstalige versie
De drie producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman tekenen met de Vlaamse regisseur Frank van Laecke voor deze verrassende nieuwe Nederlandstalige versie dat het bijzondere levensverhaal voor een nieuwe generatie ontsluit. Zij pakken flink uit, niet alleen met de indrukwekkende cast, maar ook met een veertienkoppig orkest dat het verhaal van Elisabeth van de grandeur voorziet die het verdient. Laat je meeslepen door Sissi’s intrigerende levensverhaal! 

Tijdens het afgelopen Musical Awards Gala traden Pia Douwes en Danique Duséé voor het eerst samen op met het iconische nummer Mijn leven is van mij. Bekijk het optreden hieronder.

onze tip voor grote groepen
Op zoek naar een passend arrangement voor jouw gezelschap bij deze voorstelling (vanaf 20 personen)? Bekijk onze mogelijkheden.

credits

cast: Pia Douwes, Danique Dusée, William Spaaij, Milan van Waardenburg, Ann Van den Broeck, Guido Gottenbos, Ronald Jorritsma, Sjoerd Oomen en Saskia Schäfer / regie: Frank van Laecke / producenten: Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman