De held, de schurk en de waarheid

zomerprogrammering
zo 28 jul 2024 tot wo 11 sep 2024
zo 28 jul 2024
tot
wo 11 sep 2024

Koningin Wilhelmina als circusdirecteur en Jezus en Maria in omgekeerde rollen. Ze komen tot leven in de theatrale tentoonstelling De held, de schurk en de waarheid. Van vrijdag 19 juli t/m woensdag 11 september gratis te bezoeken in het Chassé Theater.

Waar komt een theatrale tentoonstelling beter tot zijn recht dan in een theaterzaal? Daarom presenteert Chassé Theater deze zomer de tentoonstelling De held, de schurk en de waarheid. De expositie bestaat uit levensgrote styrofoam standbeelden van Folkert de Jong. Met verwrongen versies van historische figuren als Luther, Jezus en Maria, Snoop Dogg, koningin Wilhelmina en Zeeuws Meisje laat de kunstenaar zien hoe geschiedenis tot stand komt en ook anders had kunnen lopen. De werken komen tot leven met prikkelende audioverhalen en theatrale belichting, die de sculpturen van betekenis en duiding voorzien. Bekende auteurs zoals Abdelkader Benali, Elfie Tromp, Roziena Salihu en Maxine Palit de Jongh schreven de verhalen. 

De tentoonstelling wordt gepresenteerd in de zaal en op het podium van de Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal. In Stedelijk Museum Breda is, ter inspiratie, tijdens de tentoonstelling ook het werk Dutch Mechanisms, Willem van Oranje te zien. In dit werk toont Folkert De Jong de prins in zijn graf, met koptelefoon op luisterend naar het nieuws. Het museum bevindt zich op vijf minuten loopafstand van Chassé Theater. 

Folkert de Jong (1972) wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars van Nederland. Hij wordt geroemd om zijn virtuositeit als beeldhouwer en zijn briljante expressie van de menselijke waanzin. In De held, de schurk en de waarheid geeft De Jong de kijker een creatieve en visuele geschiedenisles, die even vrolijk als grimmig uitpakt. De kunstenaar speelt met geschiedenis: hij draait rollen om, laat hedendaagse problemen in het verleden opduiken en historische gebeurtenissen anders verlopen dan we gewend zijn.   
  
De held, de schurk en de waarheid is een initiatief van curator Johan Idema, in samenwerking met Folkert de Jong en tentoonstellingsmakers Brandwacht & Meijer. Mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, Chassé Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds, Stichting SEC, Zabawas, Cultuurfonds Noord-Brabant, Stichting Stokroos, De Gijselaar-Hintzenfonds en Stichting Gifted Art.