Chassé Galerie

Chassé Galerie biedt ruimte aan gevestigde kunstenaars in diverse foyers en Front. De exposities wisselen regelmatig. Om een paar grote namen te noemen: Jan Sierhuis, Jan Vanriet, Kamagurka, Herman Gordijn, Dick Stapel, maar ook kunstenaars uit de eigen regio zoals Danielle Lemaire, Stijn Peeters, Roel van Daal en Barend van Hoek.

De galerie heeft extra aandacht voor regionaal bekende kunstenaars. Bovendien proberen we kunstenaars te vinden wier werk een relatie heeft met theater.

Vanaf 31 maart exposeert Johan Clarysse in Chassé Galerie.

“Can a cow be called a horse?”

De Belgische kunstenaar Johan Clarysse (1957) woont en werkt in Brugge. Hij maakt schilderijen, tekeningen en collages. Centraal in het oeuvre van Clarysse zijn de thema’s identiteit en macht. Deze thema’s lopen als rode draden door zijn werk in series met titels als ‘Suspicious Portraits’, ‘Suspicious Landscapes’, ‘Looking at (for) the invisble’, ‘Les charmes discrets du pouvoir’…

Zijn werken formuleren vragen rond de complexiteit van de menselijke conditie. Het zijn stuk voor stuk intrigerende werken vol dubbele bodems en verwijzingen. Zijn schilderijen zijn zowel speels als ernstig, helder als dubbelzinnig.. De blikken en houdingen van de afgebeelde personages blijven ambigu, ondefinieerbaar. Dat roept bevreemding op.

Clarysse’s werken geven ook een inkijk in het proces van het maken van het kunstwerk zelf, het materiële aspect van schilderen. De focus ligt niet alleen op het verhaal, de personages, maar ook op het tweedimensionale canvas met verf erop, de toets, de kwaststreek, kleurnuances, textuur en ritme. Daar is Clarysse sterk in. Dat maakt zijn werk picturaal boeiend, aldus Anne-Mie Emons.

Na zijn studie filosofie en agogiek (Katholieke Universiteit Leuven), studeerde Clarysse aan de Academies voor Schone Kunsten in Leuven en in Brugge. Hij is meerdere keren onderscheiden en zijn werk bevindt zich in musea, bedrijfs- en particuliere collecties.

Twee monografieën over het werk van Johan Clarysse, ‘Walden & other suspicious’ en ‘Why October & other questions’ zijn te verkrijgen in de winkel van het Chassé Theater tegenover Gerecht.

De expositie is te bezichtigen gedurende de periode van 31 maart t/m 30 juni 2018 op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur.