Joost van Asch Parlor

muurschilderingen

In 2021 is het Chassé Theater een samenwerking gestart met Blind Walls Gallery. Dat resulteerde in een jaar tijd al in drie muurschilderingen door kunstenaars Jan van der Ploeg, Jeroen Erosie en Guido de Boer. De schilderingen worden mede mogelijk gemaakt het Chassé Cultuurfonds

Jan van der Ploeg
Wall painting no.516

Kunstenaar Jan van der Ploeg maakte in 2021 een monumentale muurschildering op een van de wanden van de foyer bij trappen naar de balkons van de grote zaal. De opdracht kon aan hem worden verleend dankzij een bijdrage van het Chassé Cultuurfonds ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van het theater in 2020.

Het kunstwerk
Voor het werk in het Chassé Theater koos Van der Ploeg een groot rechthoekig muurvlak dat gezien kan worden als een leeg canvas. De ramen ertegenover zorgen voor helder daglicht en maken dat voorbijgangers de muurschildering ook van buitenaf kunnen bewonderen. Het werk zelf sluit perfect aan op de architectuur van het theater. Het vult het gebouw aan, maar werkt tegelijkertijd verstorend. Zowel het ritme van het lijnenspel als het kleurgebruik zetten de theaterbezoekers aan het denken. Van der Ploeg wil hiermee bijdragen aan een positieve beleving van het theaterbezoek en het publiek voorbereiden op wat komen gaat. Net als bij een voorstelling kan elke bezoeker het kunstwerk anders interpreteren. Het prikkelt om verder te denken en verschillende standpunten te overwegen. Er is niet één werkelijkheid, niet één conclusie.

Jan van der Ploeg
Jan van der Ploeg (1959, Amsterdam) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam en Croydon College of Art in Londen en doorliep een residentie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn werk is te zien in musea en galleries in binnen- en buitenland. Jan van der Ploeg heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van honderden muurschilderingen wereldwijd. Zijn georganiseerde en grafische beeldtaal is zeer herkenbaar. Het gebruik van patronen gecreëerd door herhaling van vormen speelt hierbij een belangrijke rol

Guido de Boer
pick up back up put up

Kunstenaar Guido de Boer maakte de muurschildering pick up back up put up in de Cultuurfondsfoyer. Twee ‘gedichten’ vormen samen een abstracte tekst die de kijker stof tot nadenken geeft. Het is aan de kijker om te bepalen wat de woorden voor hen betekenen. De grote woorden PICK UP BACK UP PUT UP, verwijzen naar de doelen van het Chassé Cultuurfonds: cultuur mogelijk maken en talent ontwikkelen. De kleine woorden – tingle, excite, incite, arouse en tickle – omschrijven wat theater met ons doet.

De stroken van de woorden zijn niet perfect zwart, en dat is ook de bedoeling. Door met penselen en inkt op de muur te ‘schrijven’ gaan de penseelstroken de relatie aan met de ondergrond. Hierdoor blijft de schrijfbeweging zichtbaar onderdeel van het werk.

Guido de Boer
Guido de Boer is afgestudeerd als grafisch vormgever, is docent typografie, oprichter van Vormplatform en is samen met zijn broer Vincent de Boer onderdeel van het typografisch collectief High on Type.

Blind Walls Changement – Jeroen Erosie

2022 is het project Blind Walls Changement gestart: Elk jaar beschildert een andere kunstenaar de wand in de BoArte–foyer met een ontwerp geïnspireerd op het theater.

Kunstenaar Jeroen Erosie bijt het spits af. Observaties in en rondom het theatergebouw resulteerden in een schetsboek vol impressies. Erosie reflecteert hiermee op de architectuur van het Chassé Theater, ontworpen door Herman Hertzberger, en op zijn eigen werkwijze. 

Erosie
Het werk Erosie vindt zijn oorsprong in graffiti-belettering, het verwerken van indrukken uit de stedelijke omgeving vormt nog steeds de kern van al zijn producties. Zijn impressies zijn zowel abstract als herleidbaar. Erosie gebruikte een speciale verftechniek waardoor het lijkt alsof de lijnen met een markeerstift op de muur zijn getekend.

P.s. Ook in de parkeergarage onder het Chassé Theater zijn illustraties van Blind Walls Gallery te zien. De illustraties zijn gemaakt door kunstenaar Gino Bud Hoiting.