Otto Baum | Foto door Edwin Wiekens

Chassé XXL-Kunstcollectie

Als je toch in het Chassé Theater bent voor een voorstelling of film, bekijk dan zeker ook eens de XXL-kunstcollectie die het gebouw rijk is. Naast drie grote muurschilderingen is er een wand vullende portrettengalerij te bezichtigen. Tijdens de openingstijden van Chassé Cinema kan je ook binnenlopen om alleen de kunst te bekijken.

Muurschilderingen

Chassé Theater werkt samen met Blind Walls Gallery uit Breda. In korte tijd resulteerde dat al in meerdere grote muurschilderingen. Het Chassé Cultuurfonds leverde een bijdrage aan de realisatie van de werken.

Muurschilderingen in de kleedkamers

Vanaf september 2023 zijn er in de kleedkamers van Chassé Theater murals te vinden. Ze zorgen ervoor dat artiesten het bijzondere karakter van Breda ervaren. Bij de kleedkamers zijn muurschilderingen van Marije Vermeulen, Rutger Termohlen en Jeroen Erosie te bewonderen, waarbij de bezieling van de werken gevoed werden door de locatie: Zo liet Jeroen Erosie zich enthousiasmeren door het vloerplan en de aanzichten van het theater, Marije Vermeulen paste haar abstracte werkwijze toe op de bouwkundige elementen en Rutger Termohlen liet zich inspireren door plaatjes van actrices uit de jaren '60 die zijn moeder spaarde bij de chocolade van Kwatta. 

Marije Vermeulen (1976, Delft) maakt schilderijen, installaties en muurschilderingen waarin een helder, fris kleurgebruik opvalt. Haar speelse stijl is beïnvloed door zowel Pop Art als De Stijl. 

Rutger Termohlen (1977, Breda) tekent mensen, dieren en vaak een combinatie ervan. Dynamisch en contrastrijk in kleur en thema: van liefde tot dood, van licht tot duisternis.

Jeroen Erosie (1976, Roosendaal) vindt zijn oorsprong in het vloeiende en rusteloze proces van graffiti-belettering. In zijn werk evolueren lijnen, letters en vormen geleidelijk en bijna onmerkbaar naar onvoorspelbare resultaten.

De murals zijn alleen tijdens rondleidingen ook voor publiek toegankelijk. 

Blind Walls Changement door Otto Baum

De BoArte–foyer is de plek waar elk jaar een andere kunstenaar de gelegenheid krijgt om een tijdelijke muurschildering te maken. In 2023 is Otto Baum (Oost-Berlijn, 1979) geselecteerd. Zijn werk is het best te omschrijven als geplande vindingrijkheid. Voor elke schildering ontwikkelt Otto Baum nieuw gereedschap zoals stencils, penselen, gradenbogen en ander schildersgereedschap. Met verf en altijd een oneven aantal penselen brengt hij lijnen aan op de muur. Er ontstaan geometrische vormen: cirkels, halve cirkels, kwadranten of octanten. Zijn werk draait niet alleen om het resultaat, het proces is net zo belangrijk.

Otto Baum (1979, Oost-Berlijn) studeerde textiel ontwerp en bekwaamde zich in handlettering, een ontwerpgebied waarin constante herhaling essentieel is. Toch worden zijn werken zelden op doek of papier uitgevoerd, maar op muren. Zijn werk draait niet alleen om het resultaat, het proces is net zo belangrijk. Zijn zelfgemaakte gereedschappen (‘Ottotools’) zorgen dan ook voor een kenmerkende werkwijze.

Wall painting no.516 – Jan van der Ploeg

Jan van der Ploeg maakte een monumentale muurschildering op een wand achter in de Theaterstraat bij de trappen naar de balkons van de grote zaal. De opdracht werd verleend bij gelegenheid van het 25-jarige jubileum van het Chassé Theater in 2020.

Voor zijn werk in het theater koos Van der Ploeg een groot rechthoekig muurvlak dat gezien kan worden als een leeg canvas. De ramen ertegenover zorgen voor helder daglicht en maken dat voorbijgangers de muurschildering ook van buitenaf kunnen zien. Het werk zelf sluit perfect aan op de architectuur van het theater, maar werkt tegelijkertijd verstorend. Zowel het ritme van het lijnenspel als het kleurgebruik zet de kijker aan het denken. Van der Ploeg wil hiermee bijdragen aan een positieve beleving van theaterbezoek en het publiek aanzetten tot actief kijken. Net als bij een voorstelling kan elke bezoeker het werk anders interpreteren. Het prikkelt om verschillende standpunten te overwegen. Er is immers niet één werkelijkheid, niet één conclusie.

Jan van der Ploeg (1959, Amsterdam) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam en Croydon College of Art in Londen en doorliep een residentie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn werk is te zien in musea en galeries in binnen- en buitenland. Daarnaast heeft Jan van der Ploeg een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van honderden muurschilderingen over de hele wereld. Zijn georganiseerde en grafische beeldtaal is zeer herkenbaar. Het gebruik van patronen gecreëerd door herhaling van vormen, speelt hierbij een belangrijke rol

PICK UP BACK UP PUT UP – Guido de Boer

Deze muurschildering uit 2021 in de Cultuurfondsfoyer is van de hand van Guido de Boer. Twee ‘gedichten’ vormen samen een abstracte tekst die de kijker stof geeft tot nadenken, om zelf te bepalen wat de woorden voor hen betekenen. De grote woorden - PICK UP BACK UP PUT UP - verwijzen naar een van de doelen van het Chassé Cultuurfonds: talent ontwikkelen. De kleine woorden – tingle, excite, incite, arouse en tickle – omschrijven wat theater met ons doet.

De penseelstroken waarmee de woorden zijn gevormd zijn niet perfect zwart, en dat is ook de bedoeling. Door met penselen en inkt op de muur te ‘schrijven’ gaan letters een relatie aan met de ondergrond. Hierdoor blijft de schrijfbeweging zichtbaar onderdeel van het werk.

Guido de Boer (1988, Naarden) is afgestudeerd als grafisch vormgever, is docent typografie, oprichter van Vormplatform en is samen met zijn broer Vincent de Boer onderdeel van het typografisch collectief High on Type.

Heldenketting – Sjoerd Jansen

Het Zuidelijk Toneel gaf in 2019 in zes Brabantse steden aan evenveel kunstenaars de opdracht vijftig niet alledaagse plaatselijke helden te portretteren. Er moest worden gewerkt volgens het concept van een estafette, waarbij elke held een volgende held kon aanwijzen. In Breda werd de jonge kunstenaar Sjoerd Jansen van Studio Antiheld de opdracht gegund. Jeroen ging op zoek naar de Onofficiële Nachtburgemeester, de Zorg-held, de Vliegensvlugge Vakkenvuller, De Armoede Aanvaller en vereeuwigde hen in een aansprekende comic-stijl. Zo ontstond een heldenketting, die als bijzondere portrettengalerij een hele muur vult van foyer De Verdieping in het Chassé Theater.

Sjoerd Jansen (1987) woont en werkt in Breda. Hier studeerde hij illustratie aan het AKV St. Joost. Sinds zijn opleiding werkt hij als zelfstandig illustrator vanuit zijn Studio Anti-Held. Geïnspireerd door antihelden, sciencefiction en gezonde pessimistische blik op de toekomst probeert bij de wereld om zich heen te verbeelden. Over de Heldenketting zei hij:

"Het was voor mij echt een droomopdracht om vijftig inspirerende mensen te mogen portretten. Zien dat er zó veel mensen positief bezig zijn in deze tijden inspireert mij enorm!"
- Sjoerd