Chassé Galerie

Chassé Galerie biedt ruimte aan gevestigde kunstenaars in diverse foyers. De exposities wisselen regelmatig. Om een paar grote namen te noemen: Jan Sierhuis, Jan Vanriet, Kamagurka, Herman Gordijn, Dick Stapel, maar ook kunstenaars uit de eigen regio zoals Danielle Lemaire, Stijn Peeters, Roel van Daal en Barend van Hoek.

De galerie heeft extra aandacht voor regionaal bekende kunstenaars. Bovendien proberen we kunstenaars te vinden wier werk een relatie heeft met theater.

De galerie is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van het Chassé Theater. 

Jan van der Ploeg
Wall painting no.516

Het Chassé Theater is sinds november 2021 een bijzonder kunstwerk rijker. Jan van der Ploeg maakte een monumentale muurschildering op een van de wanden van de foyer. De opdracht kon aan hem worden verleend dankzij een bijdrage van het Chassé Cultuurfonds ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van het theater in 2020.

De muurschildering kwam tot stand in samenwerking met Blind Walls Gallery. Tegelijkertijd start er een expositie met schilderijen van Jan van der Ploeg in Chassé Galerie. Ook is er werk van Jan te zien en te koop in de Blind Walls Gallery Gallery.

Het kunstwerk
Jan van der Ploeg maakte in zijn carrière al honderden indrukwekkende muurschilderingen. Zijn kunst bevindt zich in collecties van musea en particulieren over heel de wereld. Voor het werk in het Chassé Theater koos hij een groot rechthoekig muurvlak dat gezien kan worden als een leeg canvas. De ramen ertegenover zorgen voor helder daglicht en maken dat voorbijgangers de muurschildering ook van buitenaf kunnen bewonderen. Het werk zelf sluit perfect aan op de architectuur van het theater. Het vult het gebouw aan, maar werkt tegelijkertijd verstorend. Zowel het ritme van het lijnenspel als het kleurgebruik zetten de theaterbezoekers aan het denken. Van der Ploeg wil hiermee bijdragen aan een positieve beleving van het theaterbezoek en het publiek voorbereiden op wat komen gaat. Net als bij een voorstelling kan elke bezoeker het kunstwerk anders interpreteren. Het prikkelt om verder te denken en verschillende standpunten te overwegen. Er is niet één werkelijkheid, niet één conclusie.

Jan van der Ploeg
WALL PAINTING No.516
Untitled, 2021
686 x 967 cm.
acrylic on wall
Collection Chassé Theater Breda
Claudius Prinsenlaan 8 4811 DK Breda