Fred Debrock

De Jaren

Het Nationale Theater
vr 25 okt 2024 - 20:30
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
vr 25 okt 2024
20:30
Bestellen

Wegens groot succes komt De jaren van Het Nationale Theater terug! De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als een van de mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende voorstellingen van het seizoen. 

De jaren is een voorstelling met een all-female cast van regisseur Eline Arbo. Naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur 2022.

In De jaren vertellen vijf actrices samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen. In losse scènes worden muzikale, vrolijke en melancholische herinneringen opgeroepen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa.

De Nederlandse Toneeljury - “Niets minder dan theatrale magie. […] Een feestelijke taal- en acteerexplosie.”

Trouw ★★★★★ - "Gewone vrouw’ Annie Ernaux vormt broodnodige aanvulling op mannelijke theatercanon."

Volkskrant ★★★★★ - "Gedurfde toneelregie van ‘De jaren’ doet recht aan Ernauxs caleidoscopische meesterwerk."

NRC ★★★★ - "Als je in de cadans van de voorstelling raakt, is het makkelijk je te laten meeslepen door de verstrijkende jaren." 

regisseur Eline Arbo over De Jaren
“Toen ik De jaren las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven. Annie Ernaux’ stijl is zo treffend en universeel dat al die herinneringen ook resoneren in mij. Haar beelden roepen een gevoel van nostalgie op, maar tegelijkertijd ook schaamte en woede.” 

naar het bekroonde boek van Annie Ernaux
De jaren is het met prijzen en jubelrecensies overladen meesterwerk van de Franse auteur Annie Ernaux. De Standaard der Letteren noemde het een “duizelingwekkende geschiedenis van een tijd en van een leven". Voor regisseur Eline Arbo is het gedroomd materiaal. In het boek komen de twee lijnen samen die ze in haar werk verkent, enerzijds de ‘sociologische’ blik van Weg met Eddy Bellegueule (2020) en anderzijds de krachtige vrouwen als protagonisten van De uren (2021) en Yerma (2021).

De Jaren - Chassé Theater Breda

credits

Credits regie en bewerking: Eline Arbo naar het boek van Annie Ernaux | vertaling: Rokus Hofstede | spel: Mariana Aparicio, Nettie Blanken, Janni Goslinga, Ilke Paddenburg en June Yanez | muziek: Thijs van Vuure | decor: Juul Dekker | kostuum: Rebekka Wörmann, Bonnie Brandt (stage) | licht: Varja Klosse, Emanuel Nijkerk (stage) | dramaturgie: Willemijn Barelds, Hiske Krammer (stage) | regie-assistentie: Ludy Golstein | Coproductie: Het Nationale Theater en Internationaal Theater Amsterdam