Nick Helderman

Achtergrond | Interview | Lucas Hamming

 

Rock in een iets dunner leren jack

Lucas Hamming is van vele markten thuis

Hij komt alleen, neemt een elektrische gitaar mee en zijn muzikale theatertour heet Niets te melden. Die titel dekt de lading van een avondje met Lucas Hamming natuurlijk niet.

Gelukkig maar. Een singer-songwriter die zonder zijn band op een podium gaat zitten, wil natuurlijk dat er naar hem wordt geluisterd en moet dan wel degelijk iets te melden hebben. 

“Nu weet je van jezelf ook nooit zo zeker of je belangwekkende zaken te melden hebt met je muziek. Dat kunnen anderen beter bepalen,” vindt Lucas. “Maar de titel is een speelse verwijzing naar de aandacht die zoveel mensen naar zich toe trekken. Mensen die maar niet ophouden met schreeuwen om maar gehoord te worden. Terwijl ze niks te melden hebben. Dus gaan ze steeds harder schreeuwen zonder het gewenste resultaat.”

Luisteren

Lucas Hamming gaat gewoon zingen. Soms hard, soms zacht, soms rockend, soms in een ballad. Óók om gehoord te worden. Een theaterconcert is voor Lucas van een andere orde dan een optreden met zijn band op een poppodium of tijdens een festival. In het theater heerst een andere dynamiek. Bestaande liedjes krijgen vaak een andere vertolking. In een theater zijn de teksten – niet alleen van de liedjes, maar ook van de verbindende gesproken teksten – van groter belang, er wordt echt geluisterd. 

“Daarom wil ik in theaters ook liedjes zingen rond een thema. Mijn vorige theatertour, mét band, heette Haast, dit ligt er een beetje in het verlengde van. Dat ik nu zonder band kom komt omdat ik mezelf wat meer in het diepe wil gooien, een keertje weg wil van het rockgenre. Nou ja, niet helemaal natuurlijk. Ik noem mijn concerten in theaters wel eens ‘rock in een iets dunner leren jack’. Ik wil in dit programma op zoek naar de reden waarom ik zo graag speel. Waarom ik aandacht voor mijn muziek wil.”

Veelzijdig

Alle liedjes worden nieuw voor dit programma geschreven. En dat is hem wel toevertrouwd. Lucas Hamming (Huizen, 13 november 1993) heeft de afgelopen jaren vele kanten van zijn muzikale talenten laten horen en zien. We hoorden voor het eerst van hem toen hij deelnam aan De Beste Singer-Songwriter en de finale haalde. Zijn carrière kreeg een enorme lift toen hij een seizoen huisartiest was van De Wereld Draait Door. 3FM riep hem uit tot 3FM Serious Talent, de grote zaal van Paradiso liep helemaal vol voor hem en hij scoorde diverse 3FM- en Radio2 hits. 

Vervolgens kreeg de langgelokte Hamming de rol als Johnny in de musical All Stars en een rol in de Rockopera Tommy en hij was Judas in het Witte Donderdag-spektakel The Passion. Dat hij echt van bijna alle markten thuis kan zijn bewees hij met zijn deelname aan Maestro, de zondagavond tv-hit waarin Bekende en iets minder Bekende Nederlanders een symfonieorkest dirigeren. Lucas, tot dan nog een ‘iets mindere bekende Nederlander’ bij een groot publiek, maakte indruk en won. Deze deelname mag hem dan een grotere bekendheid hebben opgeleverd, klassieke muziek, zegt hij, staat natuurlijk mijlenver van wat hij in het theater komt doen.