Mark Engelsen

Francis van Broekhuizen & Dominc Seldis

Het lijkt misschien een rare combinatie, maar ze hebben elkaar helemaal gevonden: bassist en dirigent Dominic Seldis en operazangeres Francis van Broekhuizen. In The Francis & Dominic Show staat hun liefde voor muziek voorop.

‘Hij was zo lief om mij te bellen’

“Ze klinkt als een taxichauffeur, maar ze zingt als een engel.” Aldus bassist en dirigent Dominic Seldis. Operazangeres Francis van Broekhuizen moet lachen en concludeert dan droogjes: “Hij heeft gelijk natuurlijk. Ik praat hartstikke Rotterdams.” Ze leerden elkaar kennen bij het tv-programma Maestro, waarin Bekende Nederlanders worden klaargestoomd tot dirigent. De samenwerking beviel en nu hebben ze samen een voorstelling gemaakt: The Francis & Dominic Show. Verwacht glitter en glamour met een knipoog, een kijkje achter de schermen van het artiestenvak. Ze vertellen elkaar verhalen, maken grappen, en brengen natuurlijk een keur aan muziek. 

Niet te serieus

Dominic kende zijn nieuwe theaterpartner niet tot hij haar bij Maestro ontmoette: “Maar ik herkende wel meteen iets in haar: Francis is iemand die zichzelf niet al te serieus neemt, maar ze is wel serieus over haar vak, de muziek.”

Francis: “Jaaa, ik maak over alles grapjes, behalve over de muziek. Die is voor mij heilig. En toen was hij was zo lief om mij te bellen!”

Dominic: “We hebben allebei al een eigen theatershow gemaakt, een mix van onze liefde voor klassieke muziek, humor en persoonlijke verhalen. Zouden we onze krachten niet kunnen bundelen? Nou, voor ik het eind van de zin ‘wil je met mij…’ had uitgesproken, had ze al ja gezegd.” 

Meezingen mag

Wat volgde was een eindeloze uitwisseling van grappige verhalen en mooie stukken muziek. Die vormen de basis van The Francis & Dominic Show, maar daarnaast worden belangrijke vragen beantwoord: hoe zitten musici er eigenlijk het liefste bij tijdens een repetitie? Spoiler: in hun joggingbroek. Waar ze over praten? Over goede films, lelijke kleedkamers, het leven, over bekend zijn van tv én over wie de meeste nummers van BN’ers in zijn telefoon heeft. 

Dominic: “Onze tv-bekendheid geeft ons de kans om een groter publiek warm te maken voor klassieke muziek.” Het liefst een zo breed mogelijk scala, vinden ze allebei: van een aria van Puccini tot de Britse componist Elgar, van chansons tot Britse folk. “Goede muziek is goede muziek,” zegt Dominic, “en we zingen soms een duet. Meezingen? Of course. Als je naar een popconcert van Beyoncé gaat, zing je toch ook mee?”

Francis: “Ik hoor vaak van mensen dat ze niet zo van opera houden. Vervolgens zeggen ze: ‘Maar jij maakt het leuk.’ Opera ís ook leuk! Als je er maar een beetje humor in gooit. Humor is gewoon de sleutel.”

Dominic: “En niet alleen in de muziek, maar in het hele leven!"