Achtergrond | Interview | zakelijk leider Kamerata Zuid Marieke Machado

Jong en oud maakt samen mooie herinneringen bij Grijs Gedraaid

Oma swingt met haar kleinzoon in haar theaterstoel. Ze genieten van muziek, beweging, creativiteit en vooral van gezellig samen onder de mensen zijn. Klinkt goed toch? Op maandag 19 december is het zover: Grijs Gedraaid in het Chassé Theater! Een bijzondere voorstelling, van Kamerata Zuid en zangeres Karsu. Marieke Machado, Zakelijk Leider van Kamerata Zuid, deelt haar enthousiasme.

Tijdens Grijs Gedraaid opent het orkest Kamerata Zuid met een klassiek werk voor strijkers, om vervolgens over te gaan in een prachtig programma samen met zangeres Karsu. Zij zingt eigen nummers, pop en jazz, en ook oudhollandse klassiekers. Maar er gebeurt tijdens deze voorstelling véél meer in het theater dan zitten en luisteren. Muziek is het gereedschap om mensen met elkaar te verbinden. Marieke: “We hopen met dit programma ouderen naar het theater te trekken die we er normaal niet zo vaak zien. Het liefst omdat ze worden meegenomen door kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes, buren of andere bekenden. We willen dat jong en oud er samen op uit gaat om mooie herinneringen te maken. Deze voorstelling is namelijk genieten voor alle generaties.”

Een creatieve totaalbeleving

Choreograaf Andrew Greenwoord brengt bezoekers in beweging. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen na beweging méér openstaan voor contact. Daarna haalt kunstenares Eva Durlacher al tekenend herinneringen op met de mensen. Marieke: “Wat deze voorstelling extra bijzonder maakt, is het randprogramma in de foyer na afloop. Lokale organisaties presenteren zich daar. We hopen dat ouderen zich bijvoorbeeld inschrijven voor een (creatieve) cursus, of lid worden van een ouderenorganisatie. Zodat ze ook ná deze ochtend de creativiteit laten stromen en hun sociale netwerk verder opbouwen. Kortom: het is een heel veelzijdige ochtend, met een hoofdrol voor muziek.”

Muziek voor verbinding

Artistiek leider Frank Adams koos heel bewust voor samenwerken met Karsu, vertelt Marieke. “Allereerst heeft ze een prachtige stem. Met haar kopklank en bereik kan ze hoge klassieke werken zingen. Ze houdt bovendien van klassieke muziek en jazz én staat volledig achter het concept van Grijs Gedraaid. Zo zoeken we steeds naar artiesten van nu, die passen bij de verbinding die we willen maken.”

Grijs Gedraaid kwam in 2021 voor het eerst als pilot de theaters in. Het basisidee is eenvoudig: iedereen is gelijkwaardig, iedereen doet mee. Marieke: "We willen een sociale beweging in gang zetten en die oudere doelgroep bereiken die normaal niet meer zo vaak in het theater komt. Met alle positieve gevolgen van dien: kunst en cultuur bevordert de gezondheid, fysiek en mentaal. En we prikkelen mensen om nieuwe contacten op te doen en zo hun sociaal netwerk te versterken en eenzaamheid tegen te gaan. Het is een mooi voorbeeld van waar Kamerata Zuid voor staat: spelen met klassiek. Wij geloven dat dit programma echt potentie heeft, dat heel Nederland dit gaat omarmen.”

Lees hier alle interviews uit ons wintermagazine.