Gerrit Bogaard

Achtergrond | Interview | Mirusia

Muze André Rieu verrast Breda met kerst

Met haar Australische tongval vertelt Mirusia, sopraanzangeres, vol passie en enthousiasme over haar aanstaande voorstelling in het Chassé Theater op 26 december 2022. Breda voelt als thuis: haar moeder komt uit onze stad. Wij spraken Mirusia over haar aankomende optreden en Nederlandse tour.

“Nederland, en in het bijzonder Breda vanwege mijn roots, voelt als een tweede thuis. Dit soort optredens vormen daarom altijd de highlights van het jaar en ik heb het écht gemist. Het is daarom extra bijzonder dat het tijdens de kerstperiode is.” Over de drukke tour in december zegt ze lachend: “Zodra ik in Nederland ben, haal ik er álles uit wat erin zit”.

Inspiratie kersttour

Kerst in Nederland is op veel vlakken anders dan in Australië. De tradities, gewoontes en misschien nog wel het grootste verschil: het weer. Toen Mirusia in 2019 haar kerstalbum Christmas Memories uitbracht, leidden juist die verschillen tot de inspiratie van haar kersttour. “Voor een programmaboekje moest ik opschrijven waarom en met welke gedachte ik de verschillende nummers had opgenomen. Dat zette me aan het denken. De speciale Australische sfeer van kerst vieren op het strand en buiten Christmas Carols zingen bij kaarslicht wilde ik naar Nederland halen.” En zo geschiedde. Hoewel sommige Australische kerstnummers al uit zijn, gaat ze het publiek zeker verrassen met nummers die we hier - waarschijnlijk - niet kennen.

“Natuurlijk kennen veel mensen mij ook van André Rieu. Die nummers ontbreken ook zeker niet. Samen met mijn musical director Rob Mennen hebben we via Zoom het volledige programma samengesteld. Het was even puzzelen omdat we mijlenver uit elkaar zaten, maar uiteindelijk zijn we trots op het programma. Bovendien treden we op met - echt waar - de beste muzikanten ooit.” Vol enthousiasme begint ze een bijzondere anekdote: “Jaren geleden gaf ik een mini-concert in Maastricht waar Enzo Kok, destijds nog maar 11 jaar, met mij meespeelde bij het nummer Stille Nacht. And guess what? Hij is nu met mij op tour. Hoe bijzonder is dat, mét kerst!”

Tranen van het lachen maar ook van ontroering

Dat haar muziek véél meer is dan ‘gewoon’ muziek bewijst haar optreden ook keer op keer weer. “Het meest bijzondere aan de voorstellingen vind ik de emoties die

loskomen. Hoewel ik het belangrijk vind dat er gelachen wordt, zie ik ook regelmatig brilletjes omlaag gaan waar stiekem wat tranen weggepinkt worden. Daar doe je het toch voor. Vaak hoor ik ‘I was in tears of laughter, but also in tears of emotions’. Napratend na een voorstelling krijg ik regelmatig terug dat mensen het idee hebben dat ze me al jaren kennen na die twee uur op het podium. Hun hele levensverhaal volgt vervolgens. Het is hartverwarmend dat ik op deze manier mensen zó kan raken en wat voor hen kan betekenen.”

Het is overduidelijk dat Mirusia niet kan wachten tot ze haar publiek op Nederlandse bodem weer kan verblijden met haar prachtige stem. Laten we ook met zijn allen duimen dat het in die tijd gaat sneeuwen, want ook haar dochtertje reist mee de hele wereld over en ze heeft haar een witte kerst beloofd.

Lees hier alle interviews uit ons wintermagazine.