Backstage | Interview | The Prom

De twee grandes dames van de Nederlandse musical, Pia Douwes en Joke de Kruijf, staan na 30 jaar weer zij aan zij in een grote muzikale productie. The Prom, de Amerikaanse succesmusical én Netflix blockbuster, reist vanaf september langs de nationale theaters. ,,Het belangrijke en actuele thema van inclusie verpakt in een feest vol humor”, vinden beide musicalactrices.

In 1991 speelden Pia Douwes als Fantine en Joke de Kruijf de rol van Cosette in de iconische musical Les Misérables, waarmee beiden in Nederland doorbraken. Nu, ruim 30 jaar later, spelen de grande dames van de vaderlandse musical opnieuw zij aan zij The Prom.

Uitgerangeerde diva

Natuurlijk hebben de vriendinnen de blockbuster gezien. Pia Douwes keek uiteraard met meer dan gewone interesse naar Meryl Streep als de uitgedoofde Broadwayster Dee Dee Allen, de rol die zij straks op het podium vertolkt. ,,Dee Dee is een uitgerangeerde diva die maar niet kan inzien en begrijpen dat haar tijd is geweest. Ooit op handen gedragen, wordt ze in vernietigende recensies  afgemaakt. Haar karakter? Een egocentrische vrouw die zich verschuilt achter een façade. Maar tegelijk iemand met wie je ook te doen hebt. Een arm meisje van het platteland dat van geraniums houdt. Het is geen nare vrouw, eerder een persoon die denkt dat alles om haar draait en bij wie je denkt: ‘Ah, gossie…”

Joke de Kruijf speelt Angie Dickinson, een type met wie ze zich naar eigen zeggen wel verbonden voelt. ,,Ze heeft heel hard gewerkt in de musical business zoals dat in New York gaat. Twintig jaar lang heeft ze gezwoegd, zeg maar gerust zich het leplazarus gewerkt in het ensemble van de musical Chicago. Ze was understudy voor de rol van Roxy Hart. Ze wilde zo graag een keer Roxy spelen, maar het is er nooit van gekomen. Ik heb ook in Chicago gespeeld. In de hoofdrol als Velma Kelly. Dat dan weer wel.”

Klatergoud

The Prom vertelt het verhaal van vier musicalsterren die ernstig op hun retour zijn. Hun verslaving aan het applaus, het succes en het klatergoud van Broadway brengt hen naar een relletje in de provincie. Daar denken ze weer een rol van betekenis te kunnen spelen. De scholiere Emma wil met haar lief Alyssa naar het eindejaar bal van school, maar twee verliefde meisjes… dat is meer dan de conservatieve Amerikaanse gemeenschap kan verteren. Het bal wordt afgeblazen, maar de vier hebben daar zo hun eigen gedachten over.

Pia Douwes: ,,Het is een actueel thema, een musical met een message. Ik houd van theater met een diepere laag. Het is de taak van kunst om mensen een spiegel voor te houden, om hen te laten reflecteren op hun eigen bestaan. Behalve Emma maken deze vier op het podium zelf ook een levensreis: de een wordt verliefd en ontdekt haar vrouwelijke zachtheid, de ander komt in haar kracht te staan, weer een ander leert zichzelf te accepteren. Maar - het moet geen plat activisme of pamflettisme worden. Het zeer belangrijke onderwerp van inclusie is verpakt in een feestje met volop humor. De boodschap komt zo veel beter en scherper over.”

Het interview gaat door onder de afbeeldingen.

Empathie

Joke de Kruijf is het helemaal met haar eens. ,,Ik ben gelukkig opgegroeid in een heel diverse omgeving. Een van mijn broers vrienden was gay - ik vond daar niks raars aan. Iedereen mag zijn wie hij of zij is. Liefde overstijgt immers alles.  Wat maakt het in vredesnaam uit of dat ook liefde is tussen mensen van hetzelfde geslacht?  Voor mij is het sleutelwoord van The Prom empathie. Dat je mag zijn wie je bent in een steeds harder wordende wereld.”.

,,Gelukkig druipt The Prom ook van de zelfspot. De vier ‘sterren’ zijn tamelijk gefrustreerd, voelen zich ondergewaardeerd in de herfst van hun carrières. En dus besluiten ze de situatie aan te grijpen om zichzelf weer eens flink in de spotlights te plaatsen. Dat is heerlijk om te spelen. ”

Opnieuw samen

De twee ‘musicalmaatjes’ kijken reikhalzend uit om, drie decennia later, opnieuw zusterlijk in één voorstelling te staan. Joke de Kruijf: ,,Geweldig om weer met Pia te spelen, heel bijzonder eigenlijk dat we 30 jaar later opnieuw samen op de planken staan. En wat hebben we in die tussentijd, onafhankelijk van elkaar, aan mooie en indringende ervaringen opgedaan. Die neem je allemaal mee naar deze musical.”

Pia Douwes: ,,In 1991 waren we nog groentjes. Tijdens Les Misérables deelden Joke, Vera Mann en ik de kleedkamer. Ik was toen al vol bewondering voor Joke - haar stem is een van de mooiste die ik ken. Een engelengeluid. Eerlijk: ik krijg altijd tranen in mijn ogen als Joke zingt.”