Lieke Romeijn

Yentl en de Boer

Yentl en de Boer (gevormd door Yentl Schieman en Christine de Boer) ontstond op de De Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, waar het duo elkaar leerde kennen. In 2009 studeerde ze er af met de voorstelling Kom je op ons partijtje?, waarmee ze te zien waren op het Vondelfestival en het Amsterdam Fringe Festival. In 2013 behaalde ze de eerste plek op het Amsterdams Kleinkunst Festival en wonnen ze de Wim Sonneveldprijs. Een jaar later kwamen ze met hun debuut-cd.
 
Yentl en de Boer zijn sterren in liedjes schrijven. In 2015 kregen ze het aanbod om dagelijks een nieuw lied te schrijven voor het AVROTROS televisieprogramma Opium op Oerol vanaf het theaterfestival op Terschelling. Een jaar later maakten de dames elke maand een lied over de actualiteit bij het programma RTL Late Night van Humberto Tan. Tijdens de coronacrisis schreven ze het lied Aanraking voor de NPO Radio 1.

In 2019 maakte de dames bekend beide zwanger te zijn van hun eerste kind. Tijdens de Kerst werden ze bijna gelijktijdig moeder, Christine De Boer beviel van een zoon op Eerste kerstdag, Yentl Schieman van een dochter op Tweede kerstdag. 

Annie M.G. Schmidtprijs 

Yentl en de Boer ontvingen al twee keer de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het seizoen. In 2014 werd hun lied Ik heb een man gekend bekroond en in 2020 wonnen ze de prijs voor Het is begonnen, een antwoord op één van de beroemdste liedjes uit het Nederlandse kleinkunstrepertoire: Het is over van Annie M.G. Schmidt.

Yentl en de Boer in het Chassé Theater 

Yentl en de Boer bezochten in 2017 voor het eerst het Chassé Theater met hun voorstelling De snoepwinkel is gesloten, waarmee ze zich aan het grote publiek presenteerden. In de show kwamen hun muzikale hoogstandjes met absurdistische sketches en personages voorbij en ging het om een beetje goed getimed egoïsme.

Een jaar later waren de dames terug in Breda met de voorstelling Magie. In deze show stellen ze het publiek de vraag wanneer ze nog eens iets bijzonders hebben meegemaakt. Iets dat je even optilt boven het alledaagse. Met hun liedjes, bizarre verhalen en personages bieden de dames de kijker een avond vol magie.

In 2020 zou het duo met de voorstelling Lacrimosa op de planken staan, een lofzang aan de treurige kanten van ons mens-zijn. Helaas werd deze show door corona afgelast en vervangen door een uitgebreide tournee van het theaterconcert De Kampvuursessies. Vanuit Keukenhof zingen de dames het nummer Mens zijn uit deze nieuwe voorstelling.