Roy Beusker

Tineke Schouten

Eén van de meest succesvolle vrouwen in de Nederlandse showbizz, een boegbeeld én een buitenbeentje in het Nederlandse cabaret. Al sinds de jaren tachtig weet Tineke Schouten, de veelvuldig bekroonde ‘koningin van de typetjes’ met onnavolgbare parodieën, hilarische sketches en komische persiflages uitverkochte zalen te laten bulderen van het lachen. Legendarische typetjes als Lenie uit de Takkestraat, Bep Lachebek en de Telefoniste staan in het collectieve geheugen van inmiddels meer dan drie generaties gegrift.

Tineke Schouten in het theater

Tineke groeide op in Utrecht, waar ze na het afronden van de middelbare school regelmatig optrad in folkclubs. Op haar achttiende werd ze uitgenodigd door cabaratier Herman Berkien om zich bij te vroegen aan zijn Cabarat Herman Berkien. Dit was het begin van Tineke's geliefde personage Meneer Eddy in de bekende sketch De Telefoniste.

In 1980 ging haar eerste one-womanshow, Een Tien met een Gniffel, in premiere in het Utrechtse Jacobi Theater. Haar landelijke doorbraak kwam in de zomer van 1982 met het nummer Lenie uit de Takkestraat. Samen met producent John de Mol maakte Tineke in de jaren tachtig vier theatershows – Tiepies Tien, Tien in Topvorm, Tien met een Gniffel en 10x Tien – die alle ook op televisie werden uitgezonden. 

In de jaren negentig trok Tineke, inmiddels onder management van volle zalen met de shows Feestlift, All you need is Lach, Lach Vegas en S-Miles Kado. De daaropvolgende jaren konden haar shows Showiesjoo, Top Tien 1, Top Tien 2 en Spiksplinternieuw opnieuw seizoenenlang rekenen op positieve recensies en uitverkochte zalen. In 2005 zat Tineke vijfentwintig jaar in het vak en dat werd met vrienden en bekenden uitgebreid gevierd in het vertrouwde Jacobi Theater.

In 2007 vond Tineke dat het tijd was om haar shows een nieuwe impuls te geven, Posi-Tien was de eerste show die door Stage Entertainment in productie werd genomen. Op 15 januari 2009 ging haar twintigste soloprogramma, getiteld LOL Inclusive, in première. 

Tineke Schouten in Chassé

Tineke stond al verschillende keren bij ons op het podium:

  • Posi-tien (2009)
  • Lol Inclusive (2011)
  • Moet Niet Gekker Worden! (2013)
  • Gewoon Doen (2015)
  • T-Splitsing (2017)
  • Highlights (2019)

Televisie

Naast het theater, is Tineke Schouten ook regelmatig te zien op de televisie.

Eind jaren tachtig beleefde de televisieshow Tineke Schouten Show zijn première. De show werd in 1990 opgevolgd door Schouten City. 

Voor het programma Met de deur in huis snuffelde Tineke Schouten in 2006 in de huizen van verschillende BN'ers. Verkleed als de Utrechtse werkster Bep Lachebek, of de bekakte Georgette Bourbon Parma-van de Ham van ­Vossekuilen trekt ze lades open, snuffelt ze door de kledingkast en voelt ze in jas­zakken om hints te geven. In de studio moest een panel raden van wie het huis was.

In 2019 deed Tineke mee aan het programma The Masked Singer. In dit programma gaat een groep bekende Nederlandse gemaskerd in uitbundige kostuums da zangstrijd met elkaar aan. De jurt moet dan raden wie er in het kostuum zit. Tineke deed mee als de Zeewezen en moest de show in de halve finale verlaten.