Cabaretier Youp van 't Hek

Youp van 't Hek - Chassé Theater Breda
Bob Bronshoff

Youp van 't Hek werd geboren op 28 februari 1954 in Naarden. Al vanaf zijn twaalfde wilde hij cabaretier worden. Op zijn zeventiende veranderde hij zijn naam van Joep in Youp (nadat een vriendin de letter P toevoegde aan de woorden op een T-shirt "We help you".) Sindsdien schrijft hij zijn naam nooit meer anders. In 1973 richtte hij samen met Debby Petter en Daan van Straaten cabaret Nar op. Daarmee speelde hij geruime tijd in kleine zalen. Hoewel de samenstelling van Nar steeds wisselde was Youp een constante factor. Zij maakten zo'n 10 jaar lang cabaret.  

De solocarrière van Van 't Hek begon in 1983 met Man vermist, de achtste en laatste NAR voorstelling, wat eigenlijk een verkapte solovoorstelling was. Sindsdien is hij niet meer uit de cabaretwereld weg te denken en zitten zijn zalen standaard vol. Van 't Hek staat bekend om zijn humoristische en persoonlijker wijze waarop hij zijn onderwerpen aan de orde stelt. Vaak grijpt hij terug op herkenbare situaties zoals het verliezen van de idealen van je jeugd, de verburgerlijking en sleur die in je leven sluipt als je volwassen wordt.  
 
Youp ontving in 1988 de Johan Kaartprijs. In 2014 werd hem de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst uitgereikt en in 2016 kreeg hij de VSCD Oeuvreprijs. youp.nl

Oudejaarsconferences 

In 1989 maakte Youp van 't Hek zijn debuut in de oudejaarsconference. Sindsdien stond hij 10 keer op het podium om het jaar op hilarische wijze door te nemen. Korrel Zout was zijn laatste oudejaarsconference.

  • Oudejaarsconference 1989 (1989)
  • Het is liegen of sterven (1995)
  • Mond vol tanden (1999)
  • Youp speelt Youp (2002)
  • Het zelfmoordcommando (2005)
  • Troost (2008)
  • De tweede viool (2011)
  • Wat is de vraag? (2014),
  • Een vloek en een zucht (2017)
  • Korrel zout (2020)

muziek

Youp van 't Hek heeft ook een aantal singles uitgebracht, waarvan Flappie (1983) de bekendste is. Inmiddels staat het nummer elk jaar in de Top 2000 van Radio 2. In 1984 verscheen de single Eerlijk delen en in 1996 Ik kan er niets aan doen. In 2010 maakte Youp samen met Guus Meeuwis het WK-lied: Majesteit

Youp van 't Hek in Chassé 

In 2010 stond Van 't Hek samen met zangeres Lotte Horlings en drie muzikanten in het Chassé Theater met de show Omdat de Nacht. Hierin vertelt hij het verhaal van Erik, een man die hij heeft ontmoet na afloop van één van zijn voorstellingen. Erik is een depressieve man, die graag wil dat Youp zijn verhaal een keer op het podium vertelt, zodat hij in de zaal kan zitten en kan denken, 'dat is mijn verhaal!' 

In 2012 was Youp terug met de voorstelling Wigwam, over zijn vijftig jaar oude wigwam, waarin hij - toen hij klein was - zielsgelukkig was. Vanuit zijn wigwam kijkt Youp al jaren naar de wereld en denkt er het zijne van. In 2016 stond Van 't Hek in het Chassé Theater met Licht, waarin hij de lichtheid van het bestaan viert. ‘Houd het licht’, zegt hij. Maak het leven niet te zwaar, want in tegenstelling tot de mensen op TV hebben we het eigenlijk ontzettend goed. 

Eind 2019 stond Youp nogmaals op de planken in Breda, dit keer met de voorstelling Met de kennis van nu. Hierin vertelt hij over een 16-jarige scholier die vraagt hoe hij cabaretier kan worden. Youp legt het hem voorzichtig uit en blikt met de jongen terug op zijn eigen schuchtere begin.  

Kijk Met de kennis van nu terug 

Columns door Youp van 't Hek

Sinds 1987 is Youp columnist bij NRC Handelsblad. Hij schrijft eens per week voor de krant. Het begon als vrijdagse sportcolumn, maar sinds 1993 is het een zaterdagse algemene column. Van de ruim 25 boekjes met gebundelde columns zijn inmiddels meer dan vier miljoen exemplaren verkocht, waarmee hij geldt als een van de bestverkochte schrijvers van ons land.

Lees hier de columns