woensdagdocu online

woensdagdocu online - Chassé Cinema Breda

Tijdens de lockdown kozen wij de beste online docu's voor je uit. Blader door onze tips heen en bekijk deze woensdagdocu's vanuit je luie stoel!

Walk with me

Treed binnen in een wereld van bewustwording met deze intrigerende documentaire over Thich Nhat Hanh, de wereldberoemde boeddhistische leermeester die het Westen liet kennismaken met mindfulness en spiritualiteit.

In Walk with Me dompelen regisseurs Marc J. Francis en Max Pugh zich onder in de wereld van de spiritueel leider Thich Nhat Hanh. Hij komt oorspronkelijk uit Vietnam en woont nu in Plum Village, een leefgemeenschap in rustiek Zuid-Frankrijk. Vanuit daar heeft hij samen met andere zen-boeddhistische monniken en nonnen mindfulness tot een wereldwijd fenomeen doen uitgroeien.

Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Verenigde Staten / 2017 / 88 min. / Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

Schapenheld

Schaapherder Stijn trekt dagelijks met zijn kudde over de Brabantse heide. Hij lijkt een idyllisch leven te leiden, maar het wordt voor hem en zijn gezin steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden.

Nederland / 2019 / 80 min. / Nederlands gesproken

naar de film

The Mole Agent

In deze eigenzinnige mix van spionagefilm en observerende documentaire gaat de 83-jarige Sergio undercover in een bejaardenhuis.

De vriendelijke oude man wordt ingehuurd door privé-detective Romulo. Sergio mag aan de slag als ‘mol’ voor een cliënt die denkt dat haar moeder in het tehuis wordt mishandeld. De eerste horde wordt opgeworpen door pencamera’s, smartphones en alle andere technologie waarmee hij niet bekend is. Ook vindt hij het maar lastig om de voor een spion noodzakelijke afstand te bewaren.

Wat begint als detectiveverhaal verschuift en verandert gaandeweg in iets intiemers. Zo geeft regisseur Maite Alberdi een originele blik op affectie en eenzaamheid op hoge leeftijd.

Chili, VS, Duitsland, Nederland en Spanje / 2020 / 90 min. / Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

Once were brothers

The Band begon als begeleidingsgroep van Ronnie Hawkins, die bestond uit vijf muziekvrienden. In deze documentaire blikt een van hen, gitarist en songwriter Robbie Robertson, terug op de glory days. De rijk geproduceerde film zit vol muziek, prachtig archiefmateriaal en amusante anekdotes, die smakelijk worden opgediend door Robbie Robertson zelf en enthousiaste fans als Eric Clapton, Bruce Springsteen en Martin Scorsese.

Canada, VS / 2019 / 100 min. / Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

Yab Yum

Meer dan tien jaar geleden werd 's werelds meest legendarische bordeel Yab Yum gedwongen haar deuren te sluiten, nadat de exclusieve club werd overgenomen door het criminele circuit. De mensen die ooit de harde kern van de club vormden, kijken met een nostalgische blik terug op deze iconische jaren. Levendig vertellen ze hun verhalen - zowel extravagant als pijnlijk - en nemen ze ons mee terug naar de plek waar alles kon wat God verboden heeft.

Nederland / 2020 / 75 min. / Nederlands gesproken

naar de film

Movies that Matter: Desert Paradise

Een welvarend en gelukkig diamantstadje in het zuiden van Namibië wordt gedwongen na te denken over zijn toekomst nu de mijnen zijn leeggehaald. Zijn de achterblijvers in staat het stadje op een nieuw spoor te zetten? Observerende documentaire, die de bewoners en het adembenemende landschap hun eigen verhaal laat vertellen.

Nederland / 2021 / 87 min. / Afrikaans, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

In de armen van Morpheus

Alleen in de slaap kun je ontsnappen aan de logica van het dagelijks leven. Door te vergeten en te dromen. Maar wat als je slaap zo heftig is dat het je leven overdag ontwricht? In de armen van Morpheus is een ontdekkingstocht naar de schoonheid en de wreedheid van de slaap. Een irrationele wereld waar wij geen vat op hebben, maar die wel vat heeft op ons.

Nederland / 2020 / 80 min. / Nederlands gesproken

naar de film

Cunningham

De legendarische Amerikaanse choreograaf en danser Merce Cunningham (1919-2009) wilde geen avant-gardist genoemd worden, maar gewoon “danser”. De interpretatie ervan liet hij aan de toeschouwer.

Met intense energie en nieuwsgierigheid onderzocht hij de grenzen en mogelijkheden van het menselijk lichaam, met elementen uit klassieke en moderne dans. In nauwe samenwerking met componist John Cage (ook zijn levenspartner) en kunstenaars Robert Rauschenberg en Andy Warhol wilde hij verschillende kunstvormen in een nieuwe context plaatsen. Nog steeds beïnvloedt hij nieuwe generaties dansers, kunstenaars en choreografen.

Duitsland, Frankrijk, VS / 2020 / 93 min. / Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

Guy Weizman - Voorheen/Nadien

Regisseur Willem Baptist toont in een filmische zoektocht hoe artistiek directeur Guy Weizman van het Noord Nederlands Toneel zijn cast inzet voor het vertellen van zijn eigen verhaal. De dansers zijn uit de hele wereld overkomen naar Groningen om zijn artistieke visie te verwerkelijken. Energie componeren, noemt hij dat. De Israëlisch-Marokkaanse Weizman wil geen voorstellingen maken maar die tijdens het maakproces zelf ontdekken. 

Nederland / 2021 / 54 min. / Nederlands en Engels gesproken

naar de film

De wereld heeft gezicht verloren

In De wereld heeft gezicht verloren volgt regisseur Cindy Kerseborn schrijfster Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947), één van de belangrijkste Zwarte feministische vrouwen in Suriname en Nederland. Roemer’s werk kaart onderwerpen aan zoals seksisme, discriminatie, racisme en homoseksualiteit. Ondanks dat Roemer zeer maatschappelijk geëngageerd was, leefde zij toch vele jaren in verborgenheid en anonimiteit. Voor het eerst treedt zij in de documentaire weer in de openbaarheid.

Nederland / 2015 / 105 min. / Nederlands gesproken

naar de film

A. Roemer

Helmut Newton - The Bad and the Beautiful

Geboren in 1920 in Berlijn ontvlucht Helmut Neustädter in 1938 nazi-Duitsland en begint in Australië als fotograaf. Daar ontmoet hij ook zijn vrouw June. Vanaf de jaren 60 werkt hij in Parijs voor Vogue, Marie Claire en Harper's Bazaar. Zijn series de Big Nudes en Dressed en Naked zijn geruchtmakend. Susan Sontag noemt ze 'misogyn en vernederend voor vrouwen', terwijl Claudia Schiffer, Grace Jones, Isabelle Rossellini en Charlotte Rampling er lyrisch over zijn.

Verenigde Staten / 2020 / 52 min. / Duits en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

Billie

In 1971 ging journalist Linda Lipnack Kuehl van start met het schrijven van een biografie van Billie Holiday. In acht jaar tijd verzamelde ze ruim 200 opnames van interviews met mensen die het tumultueuze leven van Holiday van dichtbij meemaakten. Linda’s boek is echter nooit afgerond, en de tapes nooit gehoord, tot nu in de documentaire Billie.

Engeland / 2019 / 96 min. / Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

Stop Filming Us

Een groeiende groep jonge mensen in Goma (Congo) herkent zich totaal niet in het beeld dat westerse filmmakers van het schetsten. De stereotype beelden van armoede, oorlog en ziekte, in totale afhankelijkheid van het westen en ngo's, is een eenzijdig beeld en heeft niets te maken met de realiteit waarin ze leven. Een confronterende film die vragen stelt over onze opstelling naar en kijk op Afrika.

Nederland / 2020 / 54 min. / Engels, Nederlands, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

Everything – The Real Thing Story

Door de Britse tabloids werden ze ‘de zwarte Beatles’ genoemd. De vier jongens uit Liverpool vertellen in deze documentaire hun ongelooflijke verhaal.

Van de gevaarlijke straten van Toxteth tot de spotlights van New York als de baanbrekende miljoenenverkopende soul en funk band van Groot-Brittannië. Tegen de achtergrond van vooroordelen en politieke onrust in de jaren zeventig was The Real Thing de eerste volledig ‘zwarte’ Britse band die de nummer 1-positie bereikte in de Britse hitlijsten, met het alom geliefde You To Me Are Everything.

Verenigd Koninkrijk / 2020 / 94 min. / Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

Nao 't Zuuje

Het is de droom van iedere man in het zuiden: ooit Prins Carnaval worden van je eigen dorp of stad. In 2017 overkwam het BNNVARA presentator Lex Uiting in Venlo. Een erebaan die hem op het idee bracht een documentaire te maken over de Limburgse traditie. Samen met regisseur en filmmaker Rob Hodselmans en producent Pieter Kuijpers maakte hij een documentaire.

Een film over verbinding en verbroedering, die laat zien wat carnaval, in Limburg ook wel vastelaovend genoemd, nou écht betekent.

Nederland / 2019 / 50 min. / Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

White Cube

Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. Deze film van kunstenaar Renzo Martens vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke poging de waardeketen van kunst te herstructureren.

Op een voormalige plantage van Unilever in Congo besluit een groep plantagearbeiders kunst te gaan maken. Met de opbrengsten kopen ze hun land terug, bouwen ze hun eigen museum en starten een bloeiende, inclusieve en ecologische plantage. Inclusief Q&A met regisseur Renzo Martens.

Nederland / 2020 / 77 min. / Engels, Frans, Lingala gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

For Sama

De Syrische burgerjournalist Waad Al-Kateab legt van binnenuit met een handheld camera de opstand tegen dictator Assad in rebellenbolwerk Aleppo vast. Haar persoonlijke verslag beslaat vijf jaar en eindigt eind 2016 wanneer ze met haar man en jonge dochter gedwongen wordt de stad te verlaten. Ze draagt de film op aan Sama. 'Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.'

Verenigd Koninkrijk, Syrië / 2019 / 100 min. / Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

The Kingmaker

Voormalig first lady van de Filipijnen Imelda Marcos, weduwe van Ferdinand Marcos, staat in het collectieve geheugen gegrift als de vrouw met de enorme hoeveelheid schoenen. Filmmaker Lauren Greenfield volgt deze excentrieke vrouw, die zich zelfverzekerd neerzet als vaderlandslievende weldoenster, maar zo de familiegeschiedenis van macht en corruptie herschrijft. 

Denemarken / Verenigde Staten / 2019 / 101 min. / Engels en Tagalog gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

QT8: The First Eight

Een glorieuze en opwindende film over de exceptionele filmmaker Quentin Tarantino en de eerste acht films die hij heeft gemaakt. Tjokvol fantastische fragmenten en met verrukkelijke anekdotes, waardoor je geheid fan wordt mocht je dat nog niet zijn.

Verenigde Staten 2019 / 101 min. / Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

naar de film

Ring of dreams

Regisseur Willem Baptist geeft een ontroerend en bij vlagen komisch kijkje achter de schermen van showworstelen in Nederland, waar jongens en meiden vechten voor hun dromen, en proberen te ontsnappen aan hun dagelijks leven.

Nederland 2019 / 70 min. / Nederlands gesproken

naar de film