Cabaretier Najib Amhali

Najib Amhalo

Najib Amhali werd in 1971 geboren in Nador (Marokko) en groeide op in Krommenie. In 1993 won Najib met de Comedytrain de Pall Mall Export Prijs en in 1998 brak hij definitief door bij het grote publiek toen hij zowel de publieks- als de juryprijs van het Leids Cabaret Festival op zijn naam schreef. Hier kreeg hij de bijnaam De Marokkaan uit de Jordaan. Sindsdien is Amhali niet meer uit het theater weg te denken. Hij maakte negen avondvullende solovoorstellingen waarmee hij langs de grootste zalen van Nederland toerde. najibamhali.nl

Najib Amhali in het Chassé

Najib Amhali gaf al verschillende shows in Breda. Zo speelde hij in 2011 Alles komt goed, een innemende, scherpe en muzikale comedyshow waarin hij vertelt over het slagveld dat zijn eigen leven is geworden. In 2015 was hij terug met I Amhali, waar hij persoonlijke verhalen vertelt over de moeilijke zwangerschap van zijn vrouw, het vaderschap en de kleine dingen des levens.

In 2019 trad Najib op in Breda met zijn show Waar was ik? In deze voorstelling legt hij uit waarom hij, in het seizoen ervoor, zijn optredens annuleerde. Hij vertelt persoonlijke verhalen waarin oude bekenden langskomen. De pers was enthousiast en schreef lovende recensies.

Najib Amhali in theater- en filmproducties 

Naast comedy was Amhali ook te zien in films en theaterstukken. In 1997 maakte hij zijn opwachting in de musical Eindeloos (met o.a. Liesbeth List) en in 1999 speelde hij naast Hans Teeuwen en Kim van Kooten mee in de film Jezus is een Palestijn. In 2002 had hij een rol in Theo van Gogh’s televisieserie Najib en Julia. Twee jaar later speelde hij in de multicultikomedie Shouf Shouf Habibi!

Najib: het boek

In mei 2020 kwam het boek Najib van Marcel Langedijk uit. Langedijk schrijft over het succes van Amhali maar ook over de keerzijde ervan. De cabaretier worstelde jarenlang met een drank- en drugsverslaving die bijna het einde van zijn carrière en zijn huwelijk betekende. In deze biografie vertellen naast Najib zelf ook familie en vrienden openhartig over zijn leven: over zijn jeugd, de soms ingewikkelde familiebanden, het pad naar de roem en de prijs die hij betaalde voor het succes. 

De Ramadan Conference

In 2019 startten Najib Amhali, Anuar en Rayen Panday met de Ramadan Conference, een comedyshow tijdens het Suikerfeest waarin de cabaretiers de kijker uitnodigen om samen het vasten te breken. De theatertour was een succes met uitverkochte zalen en de tv-uitzending op NPO1 werd eveneens goed bekeken.

bekijk hier de voorstelling terug