Backstage | Interview | Yab Yum

De Volkskrant interviewde regisseur Anna Maria van ‘t Hek over haar nieuwe documentaire Yab Yum, ’s werelds meest iconische bordeel.

Van ’t Hek zoomt in de documentaire in op de oud-werknemers. Op hun leven, en, in veel gevallen, op hun heimwee naar die tijd. Het fascineerde haar want Yab Yum klinkt toch als een poel van verderf, het bordeel werd namelijk gesloten toen de onderwereld er een te grote greep op de zaken kreeg. 

'Ik dacht: wat is er gebeurd op deze plek waardoor deze man zo in het verleden leeft?’ -Anna Maria van ‘t Hek

Het verhaal begon voor Van ’t Hek in het Yab Yum-museum, dat in de jaren na de sluiting van het pand was gemaakt. Ze kreeg er een rondleiding door oud-manager Mitch, die het verleden niet wilde loslaten. De boel was vervallen, maar zegt Anna Maria, 'Mitch gaf de rondleiding met een zekere trots, alsof de zaak nog floreerde. Ik dacht: wat is er gebeurd op deze plek waardoor deze man zo in het verleden leeft?’

lees het hele interview

tekst gaat door onder de afbeeldingen

Over de film

Yab Yum vertelt het verhaal van ‘s werelds meest legendarische bordeel dat gedoemd was ten onder te gaan. Meer dan tien jaar geleden werd Yab Yum gedwongen haar deuren te sluiten, nadat de exclusieve club werd overgenomen door het criminele circuit. De mensen die ooit de harde kern van de club vormden, kijken nu met een nostalgische blik terug op deze iconische jaren. Levendig vertellen ze hun verhalen – zowel extravagant als pijnlijk – en nemen ze ons mee terug naar de plek waar alles kon wat God verboden heeft.

Vanaf 25 februari te zien op Picl en Vitamine Cineville

naar de film

onderdeel van Chassé Backstage