Suzan & Freek
Suzan Stortelder en Freek Rikkerink leerde elkaar kennen op hun middelbare school in de Achterhoek. Hier mondt hun liefde voor muziek uit in de liefde voor elkaar. Het koppel maakt in de jaren erna covers van bekende nummers. Deze plaatsen ze online onder de noemer De Minuut op Facebook. Wanneer hun cover van Don't Let Me Down van The Chainsmokers in 2016 wereldwijd wordt opgepikt neemt hun carrière een vlucht. Eind 2018 brengt het duo hun eerste ep uit met de naam Glass House sessions.
Rond die tijd brengt het duo ook hun allereerste zelfgeschreven nummer uit, getiteld Als het avond is. De single wordt door Radio 2 verkozen tot TopSong en behaald meer dan zes miljoen streams. In 2019 brengen Suzan en Freek hun eerste album getiteld uit Gedeeld door ons. Het is meteen een groot succes in Nederland en België. Het duo vertrekt ook op een theatertour door Nederland met hun show Als het avond is. Begin 2021 deed het duo mee met De Vrienden van Amstel LIVE!. Dit vond online plaats, in verband met de Coronapandemie. Ze zongen eigen nummers, maar zongen ook samen met Maan en Snelle het nummer Ze huilt maar ze lacht. Ook maken Suzan en Freek deel uit van The Streamers.
Hadewych Minis
Na een opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht en het Lee Strasberg Theatre Institute in New York begon Minis haar carrière in 2000 met een hoofdrol in de voorstelling De Gelukkige Huisvrouw van theatergroep Het Vervolg. In 2003 volgde een solovoorstelling en een aantal muziektheaterproducties. Vanaf 2005 sloot ze zich aan bij het ensemble van Toneelgroep Amsterdam. Ook was ze te zien in films als Phileine zegt sorry en Moordwijven.
Naast acteren is Minis ook actief in de muziekwereld. Ze trad al eerder op met Mike Boddé en Jan van Eerd. In 2013 kwam haar album Hadewych Minis uit, waarmee ze tournee door Nederland ging. Een jaar later presenteerde Minis haar tweede zelfgeschreven album The Truth And Nothing But The Truth. In 2018 tourde Minis door de Nederlandse theaters en festivals met haar solovoorstelling Minis Plus. De voorstelling was een combinatie van zang, basgitaar, en cabaret. Omdat de show een groot succes was keerde Minis terug met een nieuwe voorstelling Hadewych doet de Dames. In dit theaterconcert zingt ze ruim een eeuw aan songs van Nederlandse zangeressen. Ze wordt hierbij begeleid door Begeleid door het Matangi Quartet, Marijn van Prooijen en Leon Klaasse.
Ronnie Flex
Ronnie Flex (de artiestennaam van Ronell Langston Plasschaert) is sinds een aantal jaar niet meer weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. Zijn loopbaan begon in 2012 toen hij een contract tekende bij platenlabel Top Notch. Een jaar later verscheen zijn eerste ep Tankstation. Niet veel later bracht hij nog twee andere singles uit, Pocahontas en Zusje, die in de Top 40 terecht kwam. In 2014 verscheen zijn debuutalbum De nacht is nog jong. In de zomer van 2015 bracht Ronnie samen met collega rapper en vriend Lil Kleine het nummer Drank & Drugs uit. Het werd een megahit en stond maar liefst veertien weken in de Top 40.
Met zijn collectief New Wave dat een gelijknamig album had uitgebracht won Ronnie begin 2016 de Popprijs. Een jaar later behaalde hij, samen met Frenna, een nummer 1-hit in de Nederlandse hitlijst van Spotify met het nummer Energie. Ook verscheen zijn album Rémi en niet veel later zijn ep NORI. In oktober 2018 won Ronnie twee Buma NL Awards: Meest Succesvolle Single – Urban en Meest Gestreamde Track – Populair. In 2020 stond zijn eerste theatertour gepland onder de naam Ronnie gaat naar huis. Deze is door de coronapandemie opgeschoven.
Rob de Nijs
Zanger Rob de Nijs en zijn broer begonnen in 1962 de band Rob de Nijs en de Lords. Met deze band deden ze mee aan een talentenjacht, waarbij ze de hoofdprijs wonnen; een platencontract. De band vervormde de Amerikaanse hit Rhythm Of The Rain om tot Ritme Van De Regen. Het werd een Top 10 hit, waarvan bijna 100.000 exemplaren van verkocht werden. De band ging uiteindelijk uit elkaar en De Nijs bracht hierna een eerste soloplaat uit. Ook was hij te zien in de musical Sajjuns Fiksjun, de kinderserie Oebeleen en de musical Salvation. Begin jaren '70 speelde hij Bertram Bierenbroodspot in de kinderserie Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Mijnheer?
In 1970 komt Rob in contact met Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot, die samen liedjes voor De Nijs gaat schrijven. Dit resulteert in hits als Jan Klaassen de trompetter, Dag zuster Ursula en Malle Babbe. Begin jaren '80 begint De Nijs zijn eerste theatertournee (als eerste in Nederland). Het is meteen een groot succes. Toch is het pas in 1996 dat De Nijs zijn eerste en enige nummer 1-hit scoort met het nummer Banger hart. Hierna volgenden nog meer dan 15 albums, waarbij hij regelmatig samenwerkte met binnenlandse en buitenlandse artiesten. In 2020 kondigde De Nijs een afscheidstournee aan. In november 2020 verscheen het afscheidsalbum 't Is mooi geweest.
Jeangu Macrooy
Jeangu Macrooy studeerde vanaf 2012 aan het Conservatorium van Suriname in Paramaribo en vormde samen met zijn tweelingbroer Xillan de band Between Towers. Begin 2013 brachten zij hun eerste en enige album uit. In 2014 verhuisde Macrooy naar Nederland waar hij een samenwerking met muziekproducer Perquisite aanging. Twee jaar later verscheen Macrooys debuut-ep Brave Enough. Zijn muziek was te horen bij De Wereld Draait Door en het werd gebruikt voor de dramaserie Game of Thrones.
Niet veel later bracht Macrooys zijn debuutalbum High On You uit, dat verkozen werd tot Radio 1 CD van de week. In 2019 lanceerde Macrooy zijn tweede album Horizon in een uitverkochte zaal van Paradiso. Ook in de theaters doet zijn muziek het goed. In de zomer van 2019 tourde hij langs Keulen, Hamburg en Berlijn. Zijn Nederlandse Theatertour Horizon ging vanwege de coronapandemie in 2020 niet door.
Jeangu zou in 2020 ook meedoen aan het Eurovisiesongfestival in Rotterdam met het nummer Grow. Vanwege de coronapandemie ging het festival echter niet door. Toch werd hij meteen geselecteerd voor deelname aan het Eurovisiesongfestival 2021, dit keer met het liedje Birth of a new age.
Stef Bos
Na een studie aan de lerarenopleiding vertrok Stef Bos in 1984 naar Antwerpen waar hij kleinkunst studeerde. Hierna speelde hij toneel bij Oud Huis Stekelbees in Gent, schreef liedjes voor onder andere Ingeborg en Clouseau en maakte deel uit van het satirische BRT-radioprogramma De Ochtendploeg. Vanaf 1990 begon Stef zich te focussen op het maken van muziek. Zijn eerste twee singels (Is dit nou later? en Gek zijn is gezond) hadden weinig succes. Zijn lied Papa werd daarentegen een grote hit. Het leverde hem een dubbel platina album, een Edison en de Zilveren Harp op. Korte tijd later scoorde hij nog een nummer 1-hit met Breek de stilte, een duet met Bob Savenberg. Bos bleef bijna jaarlijks nieuwe muziek uitbrengen, waarvan Tijd om te gaan leven het meest recente album is.
Tijdens zijn carrière kwam Stef Bos ook regelmatig in aanraking met de Afrikaanse cultuur. In 2010 kreeg Stef Bos daar als eerste buitenlandse singer-songwriter een prijs voor zijn bijdrage aan de Afrikaanse taal en muziek. Niet veel later verscheen Kloofstraat, een album dat voornamelijk in het Afrikaans is geschreven.
Eind 2020 verscheen het tv-programma Serenade van Stef uitgezonden op NPO 1. In het programma spreekt Bos met mensen die een problematisch leven hebben gekend en schrijft aan de hand van hun gesprek een nummer.
Nederlandse artiesten
Rob de Nijs, Willeke Alberti, Blof, Van Dik Hout, Stef Bos, Waylon, Jeangu Macrooy, 3JS, Suzan & Freek en Ronnie Flex
Willeke Alberti
Willeke Alberti is de Grande Dame van het Nederlandse lied. Op haar dertiende nam ze al haar eerste plaat op. Het liedje Zeg pappie ik wilde u vragen zong ze samen met haar beroemde vader Willy Alberti. De eerste solo singles volgden snel: Norman, Sei Rimasta sola en Spiegelbeeld, een regelrechte hit die haar een gouden plaat opleverde. Later scoort ze met De winter was lang en Mijn dagboek een tweede gouden plaat. Ook haar hits Morgen ben ik de bruid en Vanavond om kwart over zes ben ik vrij waren direct in de Top 40 te vinden. In de jaren '80 scoorde Willeke, na een aantal jaar afwezigheid, weer een grote hit met haar nummer Samen zijn.
Ook op tv is Willeke vaak te zien. Al op elfjarige leeftijd was ze te zien in de uitzending van de musical Duel om Barbara. Van 1965 tot 1969 maakte zij samen met haar vader een eigen televisieshow, Zaterdagavond met Willy & Willeke. Later kreeg ze de hoofdrol in de dramaserie De Kleine Waarheid, de film Oom Ferdinand en de toverdrank en in de speelfilm Rooie Sien. Daarna is Willeke regelmatig in het theater te vinden. In 2004 en 2005 toerde ze met Jos Brink in de musical Hello Dolly door België en Nederland. In 2006 tourde Willeke met haar GOUD concerten (ter ere van haar 50ste artiesten jubileum) naar vele theaters. Van 2012 tot 2015 speelde ze wel 300 keer de rol van Na Druppel in De Jantjes. In 2013 en 2014 tourde ze ook met de theatershow Zolang er maar liefde is door de Nederlandse steden.
In 2001 richtte Willeke de Willeke Alberti Foundation op. De Stichting organiseert culturele activiteiten voor senioren, kinderen en zieken in verpleeginstellingen en verzorgingshuizen. Willeke treedt ook regelmatig op in verzorgingshuizen.
Waylon
Waylon (de artiestennaam van Willem Bijkerk) is al sinds de jaren '90 actief als Nederlandse zanger. In 1995 zong hij samen met Carlo en Irene in het programma Telekids. In 2001 verbleef Waylon een tijd in de Verenigde Staten, waar hij werkte en optrad met zijn idool Waylon Jennings. Toen Jennings overleed keerde Waylon terug naar Nederland.
In 2008 werd Waylon bekend bij het grote publiek met zijn deelname aan het tv-programma Holland's Got Talent. Hier behaalde hij een plek in de finale en werd hij tweede. Toch was zijn deelname succesvol, want een jaar later bracht platenmaatschappij Universal Music hem als eerste Nederlander onder bij het Motown-label. Zijn album Wicked Ways werd goed ontvangen en leverde hem een plek in de Top 40 op. In 2014 nam Waylon, samen met Ilse DeLange, deel aan het Eurovisiesongfestival. Als The Common Linnets eindigden ze uiteindlijk op de tweede plek. Ook in 2018 deed Waylon mee aan het Eurovisiesongfestival, waar hij achttiende werd. Sinds 2016 is Waylon te zien op RTL 4 als coach in The Voice of Holland.
In 2020 kondigde Waylon aan een show te gaan wijden aan Nederpop. Hij gaf in De Wereld Draait Door al twee voorproefjes, samen met Doe Maar-lid Henny Vrienten zong hij Afscheid Zonder Pijn. Met Willeke Alberti zong hij later een duetversie van haar hit Samen zijn, begeleid door pianist Wibi Soerjadi.
3JS
De 3JS werd in 2002 opgericht. Muzikanten Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte kwamen op de naam vanwege hun gezamenlijke voorletters. De eerste optredens van de band waren in de lokale omgeving van hun woonplaats Volendam. In 2008 begon de band met optredens in de Nederlandse theaters. Dit bleek een gouden greep, de band kon de diepere betekenis van de teksten delen met het theaterpubliek en langzaam maar zeker ontstond er een trouwe fanbase, die tot op de dag van vandaag groeit. In 2012 werd gitarist/componist Jaap de Witte opgevolgd door zijn zoon Jan de Witte.
In 2016 behaalde de 3JS een groot succes met hun vertolking van U2 liedjes tijdens Vrienden van Amstel Live. Ze besloten op tour te gaan met de liedjes, wat resulteerde in de meest bezochte tour die ze ooit deden. In 2020 brachten de 3JS het album De Aard Van Het Beest uit. Op dit album staat ook het lied Voor hen die wachten, gemaakt in het programma Aan de Slag op NPO Radio2. De 3JS werden gebeld met de uitdaging een lied te schrijven omtrent de Corona-crisis. Deze uitdaging gingen de bandleden aan en het resultaat was na 2,5 uur live te horen op de radio. Het liedje gaat over de mensen die tijdens de coronacrisis moeten wachten. Patiënten die wachten op behandeling, ouderen die alleen thuis zitten en wachten tot de familie weer mag komen en verder eigenlijk iedereen die wacht op antwoorden en oplossingen in deze onzekere tijd.
Van Dik Hout
In 1985 werd Van Dik Hout opgericht door vier schoolvrienden uit Den Helder. In de eerste jaren speelde de band enkel covers van bekende Engelstalige bands als The Rolling Stones en The Eagles. Pas na 5 jaar nam de band officieel de naam Van Dik Hout aan en schakelde over naar Nederlandstalige muziek. Na 4 jaar onder de nieuwe naam kwam de nationale doorbraak. Het nummer Stil in mij werd opgepikt door verschillende radiostations en uitgeroepen tot beste Nederlandstalige single aller tijden. Daarna volgde nog meer hits als Alles of niets en Meer dan een ander.
In 1999 vormde Van Dik Hout samen met Acda en De Munnik de gelegenheidsband De Poema's, waarvan het nummer Mijn houten hart in de top 5 van de hitlijsten belandde. In 2001 werd De Poema's nieuw leven ingeblazen met de nummer 1-hit Zij maakt het verschil. In 2003 gaven De Poema's bij wijze van "afscheid" vier uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall.
BLØF
De Zeeuwse band BLØF werd in 1992 opgericht en staat sindsdien bekend om zijn Nederlandstalige muziek. Eind jaren negentig werd de band bekend bij het grote publiek met de single Liefs uit Londen. Hierna volgde nog talloze hits als Aan de kust, Wat zou je doen, Harder dan ik hebben kan, Dansen aan zee en recent Zoutelande. De band van Paskal Jakobsen, Peter Slager, Bas Kennis en Norman Bonink nam sinds de oprichting van de band al 12 studio-albums op. Ook sleepte ze diverse muziekprijzen en awards in de wacht, waaronder acht Edisons, zes 3FM Awards en de Popprijs.
Sinds 2006 organiseert BLØF jaarlijks het meerdaagse festival Concert at Sea op de Brouwersdam in Zeeland, waar de band zelf ook vandaan komt. Wat begon als een eendaags festival met een handjevol bands groeide al snel uit tot een driedaags festival vol grote namen. In 2020 zou de vijftiende editie van Concert at Sea beginnen, maar vanwege de corona maatregelen werd het festival omgedoopt tot Concert at Home, een online festival voor thuisblijvers. BLØF opende het festival met het liedje Over de Dam, referend naar de Brouwersdam die dit jaar leeg bleef.
In ons kleine landje barst het van de talentvolle zangers en zangeressen. Al in de jaren '60 groeiden Rob de Nijs en Willeke Alberti uit tot sterren van de Nederlandse popmuziek. In de jaren '90 kwam (mede door de opkomst van de commerciële radio) steeds meer aandacht voor de Nederpop. Bands als Blof en Van Dik Hout scoorden met hun Nederlandstalige liedjes. De gevoelige liedjes van Stef Bos vielen eveneens bij het publiek in de smaak. Ook in de huidige hitlijsten komen nog veel Nederlandse artiesten voor. Zangers als Waylon, Jeangu Macrooy en de 3JS vertegenwoordigden Nederland zelfs op het Songfestival. Jonge talenten als Suzan & Freek en Ronnie Flex veroveren Nederland met hun nieuwe, Nederlandstalige muziek.
Wij tippen je graag als eerste. Zodat je er op tijd bij bent. Zo zijn wij. Schrijf je daarom in voor onze VerKlapper.
Lees hieronder meer over deze Nederlandse artiesten.