Backstage | Interview | Orkater - Real Boys

Orkater / De Nieuwkomers & More Dogs - Real Boys - Chassé Theater
Ben van Duin

Real Boys: een authentieke lasagne-voorstelling over Pinokkio 
door: Frank Siera 

"Real Boys is een lasagne-voorstelling. Je ziet een voorstelling van het Orkatercollectief More Dogs dat de band Real Boys speelt die repeteert aan een theatrale show over Pinokkio: een vertelling binnen een vertelling binnen een vertelling. Zoveel verschillende lagen, dus een lasagne-voorstelling." More Dogs vertelt over hun nieuwste voorstelling Real Boys

"Het verhaal van Pinokkio past ook erg goed bij ons thema."

Elias Vandenbroucke vertelt: "We zijn gefascineerd door de gemaaktheid van broadway-musicals & rock-opera‘s, waarin alles is gecomponeerd en op de tel moet worden gespeeld en gezongen. Alles is groot, bombastisch en fake maar toch weet het een emotie bij je los te maken." Gode Kempen vult aan: "We wilden experimenteren of je een gezongen dialoog geloofwaardig kunt spelen. Het is niet de bedoeling een parodie op dit soort genres te maken." Robin Keyaert: "Nee, het is een vorm die we gebruiken om ons thema aan te kaarten, namelijk authenticiteit."

Gode: "Het verhaal van Pinokkio past ook erg goed bij ons thema. Het oorspronkelijke 'Le avventure di Pinocchio' is niet geschreven als één boek, maar als verschillende korte verhaaltjes in de krant. Die hebben we gelezen en uiteraard de Disney-film bekeken. Disney heeft veel aangepast: in de oorspronkelijke versie groeit zijn neus bijvoorbeeld niet wanneer hij liegt, maar wanneer hij heftige emoties ervaart. Het concept van ‘remakes’ is interessant als het gaat over authenticiteit. Sterker nog, de eerste scène in de voorstelling is gebaseerd op een gesprek dat wij hebben gevoerd: wat is nu het echte verhaal van Pinokkio?

"De titel is Real Boys en wij zijn vijf jongemannen, dus je zou snel kunnen denken dat het over 'echte mannen' gaat, maar het gaat over iemand die 'écht' wil worden."

Interview gaat verder onder de afbeelding

Orkater / De Nieuwkomers & More Dogs - Real Boys - Chassé Theater
Ben van Duin

"De titel is Real Boys en wij zijn vijf jongemannen, dus je zou snel kunnen denken dat het over 'echte mannen' gaat, maar het gaat over iemand die 'écht' wil worden," vertelt Elias. "Pinokkio wil een persoon worden van vlees en bloed. Een interessant verhaal in een tijd die steeds artificiëler lijkt te worden. Niet alleen op het gebied van artificiële intelligentie, maar bijvoorbeeld ook op sociale media en in reclames. Je koopt tegenwoordig niet meer een slaapzak, maar de zogenaamde authentieke 'lifestyle' van een 'nomad'." 

"Zo spelen we een uitvergrote versie van onszelf." 
 
"We hebben veel gesprekken gevoerd over het thema en dat is de basis van onze dialogen geworden. Zo spelen we een uitvergrote versie van onszelf. Juist dat is relevant met betrekking tot het onderwerp: hoe authentiek zijn onze dialogen en welk alter-ego hebben we gekregen binnen deze groep? Iedereen is min of meer een uitvergroot karakter  geworden. De één trekt zich nergens iets van aan, de ander bemoeit zich voornamelijk met geld en weer een ander doet vooral filosofische uitspraken. De laatste is eigenlijk altijd afwezig.