Roy Beusker

Achtergrond | Interview | René van Kooten en Milan van Waardenburg

Een paar titels in de theaterwereld zijn zó episch… Daar móet je naartoe als je de kans krijgt. De musical Les Misérables is er zo één: in juni 2023 maar liefst 17 keer te zien bij Chassé. De legende is terug!

Les Misérables is een aangrijpend verhaal over vriendschap, vrijheid en liefde. Over goed en fout. Leven en dood. Het verhaal volgt de langlopende vete tussen kruimeldief Jean Valjean en politie-inspecteur Javert, tegen de achtergrond van Frankrijk ten tijde van de Franse revolutie. Een grootse voorstelling; vol wapperende banieren, gebalde vuisten op de barricades en bombastische muziek.

Een droom die uitkomt

De 28-jarige Milan van Waardenburg speelt Jean Valjean. “Dat ik hem mag spelen, is een droom die uitkomt. Ondanks dat het vocaal en fysiek een hele zware rol is. De voorstelling is volledig doorgecomponeerd: er zijn geen dialogen, álles wordt gezongen. En Valjean zingt bijna alle nummers mee. Maar het is ook heel gaaf; dit is echt een rol en voorstelling die mensen bijblijft en ik ben heel dankbaar dat ik ‘m mag spelen.”

Milan deelt de rol met René van Kooten, hij kruipt straks minimaal één keer per week in de huid van Jean Valjean. En daar kijkt hij erg naar uit. “In 2008 betekende deze rol mijn doorbraak bij het grotere publiek. Ik denk dat iedereen die ooit in Les Misérables gespeeld heeft – waar ook ter wereld – het zonder twijfel opnieuw zou doen. Ja, het is inderdaad intensief. Zelf voelde ik me destijds iedere voorstelling groeien. Voor andere rollen daarna maakte ik me veel minder druk. Ik had Jean Valjean gedaan, dus dan moest de rest ook wel goedkomen.”

Leren en inspireren

Het is fijn voor Milan om deze productie samen met René te doen. “We kennen elkaar goed. Toen ik een jongetje van negen was, speelde ik in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? René ook. Ik keek ontzettend naar hem op. Voor mij was het heel bijzonder om hem – jaren later – weer tegen te komen bij Anastasia. En nu weer. Je leert het meeste van de mensen om je heen. En René heeft ‘Les Mis’ al eens gedaan, hij weet wat er komt. Dat voelt wel comfortabel.”

René weet zeker dat Milan het fantastisch gaat doen. “Zijn bravoure, onbevangenheid en zijn stem inspireren me enorm. Hij is nu de eerste Jean. Ik spring bij als het nodig is. Dat is voor mij de perfecte situatie: ik ben 50 en ik mag ‘als opa’ deze rol nog een paar keer spelen”, lacht hij. “Én ik mag Milan en de rest van de cast aan het werk zien. Er is echt weer zoveel talent verzameld.”

Het geluk van theater

Bij Chassé worden wij er heel gelukkig van dat deze klassieker in 2023 naar ons toe komt. En de spelers ook! Milan: “Voor veel van ons is spelen echt een uitlaatklep; het helpt om je ‘dagelijkse misère’ te verwerken. Iedere avond sta je met een andere emotie op het podium. En voel je ook andere emoties van je tegenspelers én uit de zaal terugkomen. Daar vind ik geluk in.”

René herkent dat ook: “Als acteur moet je in het moment zijn. En dan vervult theater, het raakt, inspireert, ontspant, zet je aan het denken. Theater laat je lachen… of huilen. En of je nu zelf speelt of gaat kijken: je ontsnapt even aan je eigen leven. Dat vind je nergens anders op deze manier. Dat is de magie van het theater.”

Lees hier alle interviews uit ons wintermagazine.