Europa Cinemas | 27 Times Cinema

Een update van Menno

Het filmfestival van Venetië is, misschien nog wel meer dan Cannes, het filmfestival van de sterren. Natuurlijk wordt er ook genetwerkt, gerecenseerd en geproduceerd, maar in de eerste plek is het een festival waar menigtes cinefielen op de kade staan om de Timothee Chalamets en de Florence Pughs van deze wereld met veel gegil te ontvangen. Om daar als leek, die hoogstens een dagje IFFR en IDFA heeft meegepakt, door het Europees parlement naartoe gevlogen te worden kan dus niet meer dan een overweldigende ervaring zijn.

Mijn aanwezigheid op het 79e Venice International Film Festival, of nog beter, de “Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica”, had alles te maken met het initiatief ’27 Times Cinema’. Hierbij worden 27 jongeren, één voor iedere lidstaat van de EU, tussen de 18 en de 24 gekozen om de jury te vormen van de Giornate degli Autori (GdA), een nevencompetitie van de Biennale Cinema. Deze competitie selecteert 10 films die gedurende twee weken worden bekeken en beoordeeld door de jury, onder begeleiding van een moderator en de jaarlijks verkozen jurypresident: die laatste rol werd dit jaar vertolkt door Céline Sciamma, befaamd regisseur van het prachtige ‘Portrait de la jeune fille en feu’.

Veel getallen, veel informatie. Maar in de praktijk was 27 Times Cinema één grote achtbaan die voor mij begon en eindigde op de taxiboot van en naar Marco Polo Airport, en slechts nachtelijks werd onderbroken door 3 tot 4 uur slaap. De dagen hingen aaneen van kennismakingen, masterclasses, jurymeetings en natuurlijk: screenings, die vanaf dag twee alleen nog maar met de hulp van een dubbele espresso waren te doorstaan. Maar laat ik het niet zwaarmoediger maken dan nodig: het was ook een van de meest bijzondere ervaringen die ik als jonge filmliefhebber heb mogen meemaken.

Alleen al in aanraking komen met 26 andere cinefielen, hoe vies dat woord ook mag zijn, wiens gezamenlijke passie voor en kennis van het medium een bodemloze put is, was een waar privilege. Laat staan dat we Céline Sciamma, een van de meest vooraanstaande Europese filmmakers van het moment, daar zomaar bij cadeau kregen: als iemand het vuur voor het film maken in eenieder kan aanwakkeren is zij het wel. En laten we niet vergeten dat je als jurylid als een van de eerste toegang krijgt tot een breed scala aan nieuwe films, van nog niet ontdekte arthouse pareltjes uit de GdA selectie tot langverwachte releases van gerenommeerd regisseurs in de hoofdcompetitie.

Dit jaar werd die eerste categorie aangevoerd door GdA-winnaar Lobo e Cão; een uiterst gevoelig fictiedebuut van Portugees documentairemaakster Cláudia Varejão. Maar ook van The Maiden (Canada), Stonewalling (China), Bentu (Italië) en The Damned Don’t Cry (Frankrijk, Marokko) is het hopen dat ze het tot in de Nederlandse bioscopen schoppen. Van de hoofdcompetitie is dat in ieder geval zeker: nieuwe films van Martin McDonagh, ‘The Banshees of Inesherin’, en Todd Field, Cate Blanchet -vehikel ‘Tár’, gaan zeker hoge ogen gooien. Andrew Dominik’s ‘Blonde’ zal daarentegen vooral voor controverse zorgen, terwijl het van de andere aanwezige Neftlix-productie, Romain Gavras’ hyper-cinematische ‘Athena’, met name een doodzonde is dat deze op het kleine scherm zal belanden.

Hoeveel van die films de komende maanden bij Cinema Chassé te vinden zullen zijn is natuurlijk de vraag, maar wanneer het zover is raad ik je zeker aan een kijkje te gaan nemen: zij zijn tenslotte de lieve mensen die bovenstaande voor mij mogelijk hebben gemaakt, en dus met de hulp van Europa Cinemas een waardige bijdrage proberen te leveren aan het verenigen van de Europese filmbranche. Dat kan alleen maar toegejuicht worden: en als je maar vaak genoeg gaat, en toevallig tussen de 18 en de 24 bent, sta je misschien vooraan als de aanmeldingen voor de volgende editie van 27 Times Cinema in Breda weer voorbijkomen. Ik kan het iedereen alleen maar aanraden.

Filmfestival van Venetië

Van 31 augustus tot 10 september vindt in Venetië het oudste filmfestival ter wereld plaats. Ook dit jaar nemen er weer 27 jongeren zitting in de Giornate degli Autori Jury. Zij zullen beslissen welke film er kans maakt op een bedrag van €20,000. Daarnaast mogen ze deelnemen aan masterclasses, discussies en workshops om hun influencer skills te verbeteren.

Inmiddels zijn alle 27 jongeren gekozen. Ben je benieuwd naar hun verhalen? Klik dan hier!
De deelnemende jongeren representeren 27 cinema's uit heel Europa. Lees hier meer.

Even voorstellen... Menno Habets

Ook voor Chassé Cinema mag er dit jaar een afgevaardigde jongere zitting nemen in de Giornate degli Autori Jury. Zijn naam is Menno Habets en hij reist deze zomer af naar Venetië om mee te doen aan alle workshops en masterclasses maar vooral om heel veel films te zien. Lees hier meer over Menno en zijn liefde voor film!

oproep

Europa Cinemas zoekt 27 jonge filmfanaten voor 27 Times Cinema

Van 31 augustus t/m 10 september 2022 mogen 27 jongeren naar het Filmfestival van Venetië om daar zitting te nemen in de Giornate degli Autori Jury. Daarnaast mogen ze deelnemen aan masterclasses, discussies en workshops om hun influencer skills te verbeteren. Het Europese parlement betaalt alle reis- en verblijfskosten en Europa Cinemas stelt een dagelijkse toelage ter beschikking.

Wil jij een van deze 27 juryleden worden? Lees hieronder wat je moet doen.

informatie aanmelden

Aanmelden

Ben jij?

 • Tussen de 18 en 25 jaar
 • Een filmliefhebber
 • Vlot met sociale media
 • Goed in schrijven 
 • Bekend met vloggen, bloggen, fotografie en/of podcasts maken
 • Goed in Engels spreken en schrijven

Meld je dan voor 25 mei 2022 aan via cinema@chasse.nl

Je aanmelding moet het volgende bevatten:

1.       VIDEO

Een video waarin je in het Engels vertelt wat films en cinema voor jou betekenen. Start de video met de zin “Cinema for me is…”. Zorg ervoor dat de video van goede kwaliteit is en dat je het creatief aanpakt. Let op de volgende technische specificaties:

 • Engels gesproken
 • High resolution (full HD: 1920x1080 px), perfecte audio, met goede belichting 
 • 30 seconden lang
 • Laat duidelijk met tekst zien wat je naam is en uit welk land je komt
 • Versturen via Wetransfer

2.       ONLINE AANMELDFORMULIER

Vul het online formulier in het Engels in en beantwoord alle vragen. Klik hier voor het formulier.

Stuur je video en het aanmeldformulier vóór 25 mei naar cinema@chasse.nl

27 times cinema