Dolly Dots

Op zowel donderdag 23 juni 2022 als donderdag 22 september 2022 staan de Dolly Dots in het Chassé Theater met hun 40 jarige jubileum. 

Reserveer tickets

De Dolly Dots is een Nederlandse meidengroep bestaande uit: Patty Zomer, Angela Groothuizen, Esther Oosterbeek, Anita Heilker en Angéla Kramers. 

Peter van Asten en Richard de Bois hadden in 1978 het idee om een meidengroep op te richten. Ze vroegen als eerst Angéla Kramers. Zij was actief in het TROS Top 50-ballet en haar mededanseressen Anita Heilker, Esther Oosterbeek (eerder in The Surfers met de hit "Windsurfin" in 1978) en Patty Zomer werden ook aangetrokken. Hoewel de vier enthousiast waren, hadden ze geen zangervaring. Daarom werd Angela Groothuizen (The Howling Hurricanes) gevraag om leadzangeres te worden. 

Groothuizen droeg Ria Brieffies aan, die zangeres was bij The Vips. Het klikte goed tussen de zes meiden. Zes leden vonden de producers eigenlijk te veel, maar onder de druk van de zes stonden ze het toe. De Dolly Dots waren geboren. 

De Dolly Dots scoorden vele hits binnen en buiten Europa, zoals hun debuutsingle (Tell it all about) Boys, Hela-di-ladi-lo, P.S., Do wah diddy diddy (cover van het nummer van The Exciters) en She's a liar. In Japan behaalde de groep platina met het nummer Radio. Hun grootste hit in Nederland was Love Me Just A Little Bit More, die nummer 1 in the hitparade haalde. 1984 was het meest succesvolle jaar voor de groep met een eigen televisieserie, hun eigen poppen en uitverkochte concerten in Carré.

In februari 1988 werd bekendgemaakt dat de groep uit elkaar ging vanwege teruglopend succes. Op 2 oktober 1988 gaven ze een afscheidsconcert in discotheek Escape in Amsterdam. De zes meiden kwamen samen om hun laatste liedjes voor publiek te zingen. 

Precies 10 jaar na de split-up kwam er in 1998 een compilatie-album uit getiteld The Collection. Hierop stonden alle singles die ooit waren uitgebracht, plus de nieuwe single (een remix van What A Night). Op aandringen van vele fans en van Paul de Leeuw besloten de Dolly Dots nog één maal samen op het podium te staan. Op 1 oktober zongen ze, in de voltallige originele bezetting, drie nummers bij het VARA-programma Laat De Leeuw.  Op 17 december brachten ze, begeleid door Cor Bakker en zijn orkest, al hun hits ten gehore. 

Eind 2006 kwamen de Dots weer bij elkaar om op 18 januari 2007 bekend te maken dat de Dolly Dots bij elkaar zouden komen voor acht optredens tijdens de concertserie Vrienden van Amstel. Naar aanleiding van het succes van deze optredens werd er ook een concert in Ahoy georganiseerd. Dit concert was binnen enkele uren uitverkocht, waarna besloten werd een tweede concert te geven. Wederom werd het concert goed verkocht, zodat er een derde concert aan de reeks werd toegevoegd. Op 25, 26 en 27 mei 2007 stonden de Dolly Dots in een bomvol Ahoy. Van het reünieconcert is op 29 juni 2007 een cd/dvd uitgebracht. Deze cd/dvd-combinatie was voor de releasedatum al Goud. Het livealbum kwam ook op één binnen in de album top 100 van week 27. In 2008 traden de Dolly Dots opnieuw op in de Goodbye For Now Tour.

Op 13 november 2008 werd bekend dat Ria Brieffies ongeneeslijk ziek was met longkanker. Zij overleed maandagavond 20 juli 2009 op 52-jarige leeftijd in haar woonplaats Westerland (Noord-Holland). Kort na het overlijden van Brieffies maakten de overige vijf Dots bekend nooit meer als Dolly Dots te zullen optreden. Maar deze belofte heeft niet standgehouden.

In mei 2016 gaven Esther, Patty, Sjeel, Angela en Anita een gastoptreden bij De Toppers in de Amsterdam Arena.

In januari 2020 werd bekendgemaakt dat de Dots opnieuw bij elkaar zouden komen voor een tournee, deze tour zal Sisters on Tour gaan heten. De tournee zou beginnen in het najaar van 2020 en zou lopen tot februari 2021 waarbij de Dots afsluiten in het Amsterdamse Koninklijk Theater Carré. 

Dolly Dots in het Chassé

De Dolly Dots bevinden zich met deze twee optredens voor het eerst in het Chassé Theater. 

Vele hits zullen voorbij komen, maar deze keer vertellen ze ook het verhaal achter het succes. Hoe het was om een Dolly Dot te zijn, wat er achter de schermen gebeurde en hoe ze hier mee omgingen. Het was altijd een krankzinnig circus waar ze in terechtkwamen en daar nemen ze jou tijdens deze voorstelling graag in mee.