Raymond van Olphen

Nasrdin Dchar

Acteur en theatermaker Nasrdin Dchar (1978) staat in het najaar van 2021 met zijn nieuwe voorstelling Familiekroniek in het Chassé Theater.

Beleef zijn drie succesvolle solovoorstellingen (Oumi, DAD en Ja) op één avond. Nasrdin vertelt op ontwapenende manier over de belangrijkste mensen in zijn leven: zijn moeder, zijn vader en zijn vrouw. Hij neemt het publiek mee in zijn leven; zijn zoektocht als zoon van Marokkaanse ouders in Nederland, zíjn land. 

Nasrdin in het theater

Nasrdin Dchar speelt vanaf het begin van zijn carrière bij grote gezelschappen, zoals het Ro Theater, waar hij in geprezen voorstellingen als Branden, Kust, Oedipus en Code 010 speelt. Eerder speelt hij in de vierluik De geschiedenis van de familie Avenier en Ghetto van Het Toneel Speelt. Zijn twee solovoorstellingen Oumi ('mijn moeder') en De titel is focking lastig zijn zeer succesvol ontvangen.

In 2015 keerde zijn solovoorstelling Oumi terug in het theater. Ditmaal in combinatie met de documentaire Mijn vader, de expat van Abdelkarim El Fassi. Het blijkt een groot succes, elke avond is uitverkocht. In 2017 stond hij in het theater met zijn succesvolle solovoorstelling DAD en gaf hij de prestigieuze 5 mei-lezing. Met zijn voorstelling Ja was hij in 2018 door heel Nederland te zien. In seizoen 2019-2020 tourde hij door Nederland met zijn voorstelling Adem. Vanwege de coronacrisis werd de tour helaas vroegtijdig beëindigd.  

Nasrdin op het witte doek

In 2011 wint Nasrdin Dchar een Gouden Kalf voor Beste Acteur voor zijn rol in de film Rabat. Verder was hij te zien in de succesvolle films Tirza (2010), Lotus (2011), Süskind (2012) en Wolf (2013). Nasrdin speelt in 2014 en 2015 hoofdrollen in de speelfilms Infiltrant van regisseur Shariff Korver, Tussen 10 en 12, de debuutspeelfilm van Peter Hoogendoorn en Undercover van Boris Pavel Conen.

Verder is hij te zien in de telefilm Fake, een regiedebuut van Thomas Acda, en speelt hij één van de hoofdrollen in de dramaserie De Jacht. In 2016 was Nasrdin te zien in het tweede seizoen van de succesvolle dramaserie Zwarte Tulp en het jaar dat hierop volgde in de serie De 12 van Oldenheim en de telefilm Het Bestand, naar de roman van Arnon Grunberg. 

In 2018 kwam de speelfilm Gek van Oranje uit en de One Night Stand-film In Limbo. Nasrdin speelde grote rollen in de VPRO serie Morten en in de succesvolle serie Mocro Maffia