Heldenketting

Het Chassé Theater en Het Zuidelijk Toneel presenteren het bijzondere kunstproject de Heldenketting. 

In zes Brabantse steden, waaronder Breda maakt Het Zuidelijk Toneel (HZT) een estafette van niet-alledaagse helden. Het Brabantse gezelschap is op zoek gegaan naar de Onofficiële Nachtburgemeester, de Zorg-held, de Vliegensvlugge Vakkenvuller, De Armoede Aanvaller en vroeg hen; Wie is jouw held? Dit resulteert in een heldenketting van vijftig helden uit Breda. 

HZT heeft de Bredase jonge kunstenaar Sjoerd Jansen gevraagd om in zijn eigen stijl op basis van een korte ontmoeting portretten te maken van deze helden. 

Sjoerd heeft de helden in een aansprekende comic stijl vereeuwigd. Met elk portret wordt een persoonlijk verhaal vertelt over een bijzondere burger. Zo krijgen nieuwe verhalen uit de stad een permanent podium in het Chassé Theater.

De expositie werd vrijdag 3 september geopend op De Verdieping van het Chassé Theater. Host Annemijn Rijk ging in gesprek met Sjoerd Jansen tijdens een live radioprogramma van Radio Pannekoek.

Bredase helden

De helden in de expositie zijn normaal minder zichtbaar, maar hebben allen op hun eigen manier een positieve invloed op Breda. Onder andere Arjan van Gurp alias De Bevlogen Blusser, Dalila Sayd alias De Voedsel Verbeteraar, Rahal Lamlih alias De Gastronomische Goedzak en Billy Zomerdijk alias De Onofficiële Nachtburgemeester zijn vereeuwigd met de illustraties van Sjoerd Jansen.

Ook in Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Helmond hebben jonge kunstenaars opdracht gekregen een heldenketting te maken. Zo krijgen in heel Noord-Brabant 300 helden van nu een plek in hun eigen theater.

Sjoerd Jansen (Studio Anti-Held) 

Studio Anti-Held wordt gerund door Sjoerd Jansen, die woont en werkt in Breda. Hier studeerde hij illustratie aan het AKV St. Joost. Na de academie is hij aan het werk gegaan als zelfstandig illustrator en richtte hij Studio Anti-Held op. Geïnspireerd door antihelden, sciencefiction en gezonde pessimistische blik op de toekomst probeert bij de wereld om zich heen te verbeelden. 

"Het was voor mij echt een droomopdracht om vijftig inspirerende mensen te mogen portretten. Zien dat er zó veel mensen positief bezig zijn in deze tijden inspireert mij enorm!" - Sjoerd

HZT - Heldenketting Sjoerd Jansen - Chassé Theater Breda - foto Simone Michielsen